Onderzoek
AVROTROS

'Kinderen van rijke ouders halen drie keer vaker vwo-diploma'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kinderen van rijke ouders halen drie keer vaker vwo-diploma'

Kinderen met rijke ouders hebben drie keer zoveel kans op een vwo-diploma, vergeleken met kinderen die het met minder moeten doen. Dat zei Sander Schimmelpenninck, hoofdredacteur van Quote, in Buitenhof. Liggen de verhoudingen inderdaad zo scheef? Lammert de Bruin checkt het in Feit of Fictie.

Video niet beschikbaar

Wat zeggen experts erover, zijn er inderdaad zulke grote verschillen? Wil je kans maken op een vwo-diploma, dan moeten twee zaken geregeld zijn. Allereerst, is het zo dat een kind uit een armer gezin vaker een lager schooladvies krijgt, en zo ja; is dat dan drie keer vaker lager?

Vwo-advies

Tanja Traag van het Centraal Bureau voor de Statistiek zegt het volgende: "1 op de 3 kinderen met rijke ouders krijgt een vwo-advies. Voor kinderen van ouders met een lager inkomen is dat ongeveer 15 procent. Dat verschil is dus best groot."

Vervolgens moet je kijken naar het percentage kinderen dat hun vwo-diploma daadwerkelijk haalt: hoe verloopt hun middelbare schoolperiode? Daarvoor kwamen we uit bij econoom Bas van der Klaauw, verbonden aan de Vrije Universiteit en gespecialiseerd in onderwijs.

Geen drie keer

En wat blijkt; er is een significant verschil, maar dat komt absoluut niet in de buurt van de 300 procent van Schimmelpenninck. "Dat is wat overdreven. Kinderen van ouders met een hoog inkomen hebben bij een gelijke CITO-score ongeveer 10 tot 15 procent meer kans om het vwo af te maken", zegt Van der Klaauw.

Al met al kunnen we concluderen dat de uitspraak van Sander Schimmelpenninck in Buitenhof niet klopt. Er is een verschil in slagingskans tussen kinderen van rijke of arme ouders, maar dat is niet zo groot als de hoofdredacteur van Quote doet voorkomen.

Feit of Fictie: kans op VWO-diploma 3 keer groter bij kinderen van rijke ouders

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie