Onderzoek
AVROTROS

'Hoogopgeleide ouders krikken vaak het schooladvies van hun kind omhoog'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Hoogopgeleide ouders krikken vaak het schooladvies van hun kind omhoog'

Het huidige schooladvies in groep 8 werkt ongelijkheid in de hand, zegt Kamerlid Paul van Meenen van D66. Hoogopgeleide ouders zouden er namelijk vaker in slagen om het schooladvies voor hun kind op te krikken. Of het inderdaad zo werkt, controleert Martijn Rosdorff in Radio EenVandaag.

In 2014 paste toenmalig onderwijs-staatssecretaris Sander Dekker de timing van het schooladvies aan. Sindsdien wordt in februari het schooladvies gegeven door de groep 8-leerkracht en pas drie maanden later volgt dat de Citotoets. Slechts in 8 procent van de gevallen leidt de Cito-score nog tot een bijstelling naar boven van het schooladvies. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Daarmee is het schooladvies belangrijker geworden dan de Cito.

Luizenmoederachtige taferelen

Maar heeft D66-Kamerlid Van Meenen een punt met zijn uitspraak? Hebben hoogopgeleide ouders invloed op het advies? Voor onderwijscolumnist Aleid Truijens van De Volkskrant is het duidelijk dat het speelveld voor kinderen ongelijker is geworden sinds het schooladvies belangrijker is geworden dan de Cito. "Vrij snel nadat het veranderd was, zag je dat de kloof tussen kinderen van hoog- en laagopgeleide ouders weer groter werd. Cito beschermt leerlingen tegen leerkrachten die vooroordelen hebben."

Volgens Truijens is het niet meer dan logisch dat hoogopgeleide ouders vaker proberen om invloed uit te oefenen op het schooladvies: "Ze hebben zelf die route doorlopen. Het is dan kennelijk heel moeilijk te accepteren als de universiteit voor je eigen kind niet is weggelegd."

Hoger inkomen, vaker bijstelling

Sowieso krijgen kinderen van rijkere ouders al vaker een hoog advies, zowel bij de Citotoets als bij het schooladvies. "Eén op de drie kinderen van ouders met een hoog inkomen, krijgen een VWO-advies. Kijk je naar ouders met een lager inkomen dan zit op op ongeveer vijftien procent. Dat verschil is best groot", zegt Tanja Traag van het CBS.

Daar bovenop bevestigen de cijfers dat het inkomen van ouders ook in verband staat met hoe vaak het schooladvies naar boven wordt bijgesteld: "Van kinderen met oorspronkelijk hetzelfde schooladvies krijgen kinderen met ouders met een hoger inkomen vaker een bijgesteld advies. Dat zie je voor alle schooladviezen terug."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie