Onderzoek
AVROTROS

Feit of Fictie: 'Te veel naar een scherm kijken kan leiden tot blindheid'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of Fictie: 'Te veel naar een scherm kijken kan leiden tot blindheid'

Op de telefoon, laptop of voor de televisie. Per dag kijken we soms uren naar een beeldscherm. Verschillende media melden op basis van wetenschappelijk onderzoek dat je zelfs blind kunt worden van te lang naar een beeldscherm staren. Maar klopt dat wel?

Volgens oogarts Tjeerd de Faber niet. "Ik denk dat dit een broodje aap verhaal is. Blindheid kan niet ontstaan door naar een object te kijken, tenzij het een laserlampje of een zonsverduistering is", vertelt De Faber.

'Vermoeide ogen'

Wel liggen er andere gevaren op de loer. "Je ogen kunnen vermoeid en droog worden, omdat je te lang niet knippert. Uiteindelijk heb je ook een verhoogde kans op bijziendheid. Je oog groeit door de korte afstand tot het scherm en wordt langer, waardoor je een bril op sterkte nodig kan gaan hebben", legt De Faber uit.

Het is volgens wetenschappers ook de reden dat relatief veel twintigers aan bijziendheid leiden. Liefst de helft van de twintigers is bijziend, een verdubbeling in de afgelopen veertig jaar.

'Niet te herstellen door laseren'

En bijziendheid kan vervolgens weer tot blindheid leiden, legt hoogleraar Oogheelkunde Anneke den Hollander uit. "Als je oog te lang wordt, kan dat gaan trekken aan je netvlies. Wanneer je netvlies loslaat leidt dat tot blindheid." Toch betreft dit maar een kleine groep Nederlanders. "Je bijziendheid moet erg hoog liggen, op -6 of hoger qua brilsterkte wil je dit risico lopen."

Maar dit staat los van staren naar een beeldscherm. "Het is niet zo dat je tijdens het staren naar een beeldscherm ineens blind kan worden. Maar je loopt wel een verhoogd risico op bijziendheid. En dat kan je niet meer herstellen, ook niet door te laseren," zegt oogarts Caroline Klaver van het Erasmus MC.

Ster advertentie
Ster advertentie