Onderzoek

'Fake news: Jezus stierf voor onze zonden'

AVROTROS
foto: Jezus Christusfoto: Jezus Christus
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Fake news: Jezus stierf voor onze zonden'

Jezus is gestorven aan het kruis als straf voor de zonde van de mensheid. Dat is de dominante interpretatie van zijn dood, maar volgens doopsgezinde jonge doctor Fulco van Hulst moet de interpretatie van die bruuske daad nodig worden herzien.

"Jezus zou zijn gestorven voor onze zonden. Eigenlijk is dat gewoon fake news", zegt Van Hulst, die tevens predikant is. In zijn proefschrift onderzocht hij invloedrijke theologen en laat hij zien dat de kruisdood heel anders kan worden uitgelegd.

Geschiedsvervalsing

Van Hulst verklaart de totstandkoming van deze verkeerde interpretatie aan het verdraaien van vertellingen, het napraten van anderen en het over het hoofd zien van bepaalde zaken. Zo is er - volgens Van Hulst geenszins expres - toch een stukje geschiedsvervalsing ingeslopen.

"Jezus was een radicale, vreedzame activist, die opkwam voor de zwakken in de samenleving. Maar hij leefde in de verkeerde tijd en moest dat met de dood bekopen", zegt Van Hulst.

Gewoon dood

Hij vertelt hoe hij de kruisdood van Jezus aan zijn dochter uitlegt. "Jezus leerde: 'samen spelen, samen delen'. De mensen die de baas waren in die tijd, die hadden daar niet zo'n zin in. Samen spelen, oké. Maar samen delen: no way. En toen moest Jezus gewoon dood."

Voor de doopsgezinde kerk, die ook wel bekendstaat als 'vredeskerk', is het idee dat God gewelddadig zou zijn om de mensheid te straffen is onaanvaardbaar.

Dr Kelder prijst Van Hulst voor zijn moed zich te begeven in de atheïstische studio van dr Kelder en Co en feliciteert hem van harte met zijn promotie. Hora est!

Ster advertentie
Ster advertentie