Onderzoek
AVROTROS

Is Nederland het op een na rijkste land ter wereld?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is Nederland het op een na rijkste land ter wereld?

De campagnes voor de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag zijn in aangepaste vorm weer opgestart. Afgelopen weekend waren deze nog in volle gang, ook bij onze premier. Rutte noemde Nederland toen 'het op een na rijkste land ter wereld'. Maar is dat ook zo? Dat zoekt Lammert de Bruin uit in Feit of Fictie.

Rutte (VVD) deed de uitspraak afgelopen weekend in WNL op Zaterdag, toen hij het had over de kracht van Nederland als 'compromissen-land'. Dat zou van ons land dus het op één na rijkste land ter wereld hebben gemaakt.

Mathijs Bouman

De premier zegt daarbij dat zijn stelling gebaseerd is op een artikel van econoom Mathijs Bouman. Al enkele jaren combineert hij verschillende lijstjes om te kijken welk land de beste economie heeft. "Daarin staat Nederland wel op 2", geeft Bouman toe.

Maar, gaat hij verder: "Dat is natuurlijk totaal niet wetenschappelijk. Ik heb eigenlijk zelf een beetje bedacht hoe ik dat moet meten. Er zijn heel veel ranglijstjes in de wereld. Daarin zeggen ze wat de meest innovatieve, concurrerende of zelfs de meest gelukkige economie ter wereld is. Toen dacht ik: laat ik die lijstjes eens bij elkaar optellen." Daarin staat Nederland op een tweede plaats, achter Zwitserland. "En we lopen ieder jaar een beetje op hen in."

Bruto binnenlands product

Maar hoe zit het als we echt naar de keiharde knaken kijken? Daar is het bruto binnenlands product (bbp) de beste rekenmethode voor, zegt Rabobank-econoom Carlijn Prins. "Dat is het totale inkomen in een land, gedeeld door het aantal burgers dat er woont. Hoewel je niet kunt zeggen dat dat geld ook allemaal bij burgers belandt. Toch is het wel een manier om de economieën van landen te vergelijken, omdat je alle economische activiteiten bij elkaar optelt."

En als je het zo bekijkt, staat Nederland er iets minder rooskleurig voor, zegt Prins. "Dan staat Nederland dertiende. Maar daarin worden de koopkrachtsverschillen niet meegenomen. Als we die wel meenemen, dan staat Nederland veertiende op het lijstje van het IMF."

Feit of Fictie: Hoe 'rijk' is Nederland?

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie