Naar homepage
Onderzoek

Hoe dodelijk is een pinda-allergie?
AVROTROS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe dodelijk is een pinda-allergie?

Het leven met een voedselallergie kan knap lastig zijn. Volgens het AD veroorzaakt een pinda-allergie 100 Europese doden per jaar. Klopt dat aantal? Martijn Rosdorff checkt het in Feit of Fictie.

Een pinda-allergie is een ernstige aandoening. In het Martini Allergie Centrum voor Kinderen van het Martini Ziekenhuis in Groningen behandelen ze veel kinderen met diverse soorten allergie. Irene Herpertz is diëtist en coördinator van het Centrum. "Je kunt een relatief milde reactie hebben: galbulten, roodheid of dikke lippen. Dan valt het mee. Maar het kan ook veel ernstiger zijn. Als de luchtwegen gaan opzwellen, dan kan het dodelijk zijn."

Volgens Erna Botjes, voorzitter van de Stichting Voedselallergie, wordt nergens in Europa bijgehouden hoeveel mensen precies overlijden aan welke allergie. Zij waagt zich wel aan een schatting. "Het aantal overlijdensgevallen door een niet-behandelde voedselallergie, waarbij je geen adrenaline gekregen hebt en niet naar de spoedeisende hulp bent, daarvan zien we in heel Europa zo'n 100 gevallen."

Alle allergieën

Die cijfers gaan wel om alle voedselallergieën samen. "Dat is dus ook voor ei, melk of noten." Het aantal doden door pinda's is daar maar een klein gedeelte van. "Zo'n 3 procent van de volwassenen heeft een voedselallergie. Slechts 0,2 procent heeft een pinda-allergie. En slechts een heel klein gedeelte daarvan heeft zo'n extreme vorm, dat je er ook aan zou kunnen overlijden."

De getallen uit het stuk in het AD kloppen dus niet helemaal. Er vallen inderdaad jaarlijks zo'n 100 doden in Europa door voedselallergieën, maar dat zijn dus lang niet allemaal pinda-allergieën.

Radio EenVandaag

Radio EenVandaag is elke werkdag tussen 14 en 16 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie