Onderzoek
KRO-NCRV

Stijging zorgpremie van 150 euro per jaar is 'onzin'

foto: DSWfoto: DSW
  1. Nieuwschevron right
  2. Stijging zorgpremie van 150 euro per jaar is 'onzin'

De zorgpremie zal volgend jaar niet gigantisch stijgen. Dat zegt Aad de Groot, directeur van zorgverzekeraar DSW tegen Reporter Radio. "We gaan dit jaar ook gewoon een reguliere premieverhoging krijgen."

Helemaal zeker over de zorgpremie zegt De Groot te zijn na Prinsjesdag, maar hij denkt niet dat de verhoging veel groter zal zijn dan dit jaar. "Ik verwacht dat we de premie kunnen vaststellen op een niveau waarop dat elk jaar plaatsvindt. Vorig jaar is onze premie met zes euro per maand omhoog gegaan", zegt hij.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eerder voorspelde hoogleraar Gezondheidseconomie Wim Groot dat de premiebetaler volgend jaar iedere maand 12,50 euro meer zou moeten betalen. Dat komt neer op een stijging van 150 euro per jaar. "Die bedragen zijn onzin", zegt de Groot in reactie daarop.

"Als je kijkt naar de zorgkosten voor 2020 dan zie je dat er meer kosten zijn, maar ook minder kosten”, zegt De Groot. "Onze inschatting is dat die enigszins in evenwicht zijn." Veel zorg niet is dit jaar niet verleend of uitgesteld. Wel houdt De Groot wat dat betreft een slag om de arm. "Er kan nog een tweede golf komen, dat is onzeker", zegt hij.

Zorgfraude

Naast de zorgpremie sprak De Groot ook over de aanpak van zorgfraude, naar aanleiding van eerder onderzoek van Reporter Radio. DSW voorziet nieuwe risico's op fraude in de zorg door de coronacrisis. "We hebben allerlei regelingen in het leven geroepen: de NOW-regeling door de overheid en wij als verzekeraars hebben compensatieregelingen."

Omdat de steunmaatregelen snel zijn ingevoerd, was er geen tijd om alle risico's af te dekken. Zorginstellingen zouden in theorie via beide regelingen geld kunnen aanvragen, terwijl dat niet mag. "Die (regelingen, red.) zijn door stoom en kokend water tot stand gekomen. Je kunt je voorstellen dat fraudebestrijding daarbij niet als eerste punt op de agenda stond", zegt De Groot.

Hele hoge boetes

Verzekeraars overleggen op dit moment met de overheid of gegevensuitwisseling mogelijk is om zicht te krijgen op bedrijven die dubbele aanvragen doen. "Als iemand fraudeert met de compensatieregelingen is dat dubbel moreel verwerpelijk", zegt De Groot.

Quote

Als iemand fraudeert met de compensatieregelingen is dat dubbel moreel verwerpelijk

Aad de Groot, directeur DSW

Op dit moment kunnen verzekeraars geen boetes opleggen als zorginstellingen frauderen. Als het aan De Groot ligt, komt daar snel verandering in. "Ik hoop dat voor coronafraude, als die gaat plaatsvinden, hele hoge boetes kunnen opleggen", zegt De Groot.

Luister hier de hele uitzending terug.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie