Onderzoek

Is aardwarmte de oplossing voor het gasprobleem?

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Is aardwarmte de oplossing voor het gasprobleem?

De kachel staat laag, maar de zorgen over de energierekening zijn nog niet voorbij. De Russische gaskraan naar Nederland gaat deels dicht en in juli stijgen de energieprijzen verder. En dus worden alternatieven voor gas belangrijker dan ooit. En daarbij komt aardwarmte steeds hoger op de agenda te staan.

Wat is aardwarmte?

Hans Bolscher, voorzitter van Geothermie Nederland: "Hoe dieper je de bodem ingaat, hoe heter het wordt. Na een paar kilometer is het al 80 tot 100 graden. Je pompt vervolgens dat hete water omhoog en zet dit om in energie om vervolgens het afgekoelde water weer omlaag te pompen. Maar je hebt meerdere vormen van aardwarmte, ook wel geothermie genoemd. Voor sommige vormen moet je nog dieper de grond in."

Wordt het veel gebruikt?

"Je ziet dat heel veel mensen bezig zijn met het idee hoe je gas kan vervangen. De tuinders willen heel snel naar geothermie, die zitten te springen om maatregelen. In hun actieplan van deze week staat geothermie met stip op nummer één."

"Recent hebben ze in de Tweede Kamer een speciale sessie over geothermie gehad. Er is heel veel hoop omdat het ons heel veel kan gaan brengen. Maar je moet wel realistisch blijven. Wij gaan hiermee de wereld niet veranderen. Je bent wel in de diepe grond bezig en het moet daarom wel allemaal veilig gebeuren."

Waarom gaat het zo langzaam?

"Het is zeer complex. Voor een echt aardwarmteproject waar je een hele woonwijk op aan wil sluiten kijk je naar een volwaardig mijnbouw-traject met alle vergunningen die daarvoor nodig zijn. Het kost 10 tot 15 miljoen euro per project en duurt zeker een paar jaar. Er staan nu ongeveer 20 projecten op het punt van starten. Bijvoorbeeld in Delft is deze week een subsidie goedgekeurd: het hele universiteitsterrein gaat verwarmd worden met geothermie. Als je kijkt naar de regionale energie strategieën die gemeentes hebben moeten maken zie je ook dat geothermie heel belangrijk wordt. 25 procent van de Nederlandse warmtevraag kan je met aardwarmte oplossen. We zitten nu pas op 2 procent."

"Voor huiseigenaren die perse snel op aardwarmte willen kan de bodemwarmtepomp een uitkomst zijn. Je werkt dan met een warmte-koude-installatie. Dan boor je een stuk minder diep, zo’n 300 meter. Volgens Vereniging Eigen Huis wordt die steeds populairder. Maar het is niet voor iedereen weggelegd."

Wat kan je zelf doen?

"Je moet onderzoeken of er een warmtenet in je buurt is, of komt. In oude binnensteden wordt dat heel lastig, daar durven ze het niet aan omdat het te precair is met boren. Maar op heel veel plekken komen warmtenetten. Je kan het zelf checken in de regionale energiestrategie van je woonplaats. Die warmtenetten gaan dan of het boortraject van de echte geothermie in of ze gaan restwarmte van industrie in de buurt gebruiken."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie