Onderzoek
WNL

Na 35 jaar vrijgesproken van geruchtmakende showbizzmoord: 'Je papa is geen moordenaar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Na 35 jaar vrijgesproken van geruchtmakende showbizzmoord: 'Je papa is geen moordenaar'

In de jaren '80 hield de showbizzmoord de gemoederen in Nederland flink bezig. Op 10 november 1981 werd platenproducent Bart van der Laar neergeschoten in zijn Hilversumse villa. Hij overleed op 13 november aan zijn verwondingen. Martien Hunnik werd decennialang aangewezen als dader. Pas in 2012 kwam er ontlastend bewijs boven tafel: een rapport dat al acht jaar in de la lag bij justitie. "Wat je nodig hebt, zijn mensen die in je geloven", zegt Hunnik in Het Misdaadbureau.

In 1984 werd Hunnik wegens doodslag veroordeeld tot 2 jaar celstraf plus tbs, naar nu blijkt op basis van een valse bekentenis, die hij later ook weer heeft ingetrokken. "Hij verklaarde dat hij deze valse bekentenis heeft afgelegd nadat de politie druk op hem had uitgeoefend", vertelt onderzoeksjournalist Rick Pietersz.

Hunnik zat op dat moment naar eigen zeggen in een labiele fase van zijn leven. Hij werkte in die tijd als prostituee en kwam op die wijze met de platenproducent in contact. "Van der Laar was een belangrijke speler in de Nederlandse platenindustrie", zegt Pietersz. "In de jaren '70 werd hij groot als producent voor onder andere de meidenband Luv, Corry Konings en Lenny Kuhr. De moord werd een zaak met enorme omvang: 600 mensen, onder wie veel sterren uit die tijd, werden verhoord."

Een bekentenis

Hunnik herinnert zich het moment waarop hij in beeld kwam als mogelijke dader nog goed. "Ze hadden mij in 1981 ook al eerder verhoord en zijn in 1984 opnieuw begonnen. Uiteindelijk heeft dat ertoe geleid dat ik na een zeer lange dag, onder druk van het rechercheteam, een bekentenis heb afgelegd."

Hoe kan het dat mensen een bekentenis afleggen terwijl ze onschuldig zijn? Volgens criminoloog Jasper van der Kemp zijn er duidelijke situaties waarin dit kan gebeuren. "Mensen die bijvoorbeeld gevoelig zijn voor suggestie. Als je maar lang genoeg verhoord wordt, ga je steeds meer twijfelen aan je eigen verhaal en wat je van de situatie weet. De politie zegt keer op keer: 'Jij weet het, ga het nou maar vertellen', of 'Als je het nu gaat vertellen, dan krijg je rust en houden we op met vragen stellen'."

Het feit dat Hunnik in een labiele fase van zijn leven zat speelt daardoor ook een rol, aldus Van der Kemp. "Het zijn allemaal factoren die bijdragen aan dit soort risico's, waardoor opeens zo'n bekentenis kan ontstaan."

Video niet beschikbaar

'Heb geloof in jezelf'

"In het begin zijn er twee opties: of je blijft je ertegen verzetten, of je schuift het weg", vervolgt Hunnik. "Dat wil niet zeggen dat ik nooit gedacht heb dat ik als moordenaar door het leven wilde. Ik dacht toen: er komt een dag dat ik weer buiten loop en dan zullen we nog weleens zien wie de werkelijke moordenaar is."

"Wat je nodig hebt, zijn mensen die in je geloven, een hele goede advocaat en een paar dierbaren om je heen die je kunnen steunen. Maar geloof in jezelf is wat je vooral nodig hebt."

Vrijspraak

In 2012 kwam het moment waar Hunnik al jarenlang op hoopte. "Na al die jaren werd ik eindelijk geloofd", vertelt hij over de dag dat hij hoorde dat er ontlastend bewijs tegen hem lag. "Het was 21 december 2012 en de kinderen zaten op de bank. Ik kwam 's avonds uit Amsterdam en ik vertelde tegen mijn partner Ivo dat een ontlastend rapport over mijn zaak al acht jaar in de la lag bij justitie."

"Hij was woest", zegt Hunnik. "Hij vroeg zich af hoe ik dit lachend kon vertellen. Ik zei: dit is het mooiste wat er is. Dat rapport is het begin van de herziening. En die herziening gaat lijden tot vrijspraak. Onze kinderen hebben geen moordenaar als papa."

De herziening kwam tot stand vanwege het dossier van de criminele inlichtingeneenheid. "Dat vormde nieuw bewijs, een zogeheten novum. Dat is precies wat nodig is om een herzieningsprocedure te starten: nieuw bewijs dat niet eerder door de rechter is gezien", aldus Pietersz.

Uiteindelijk is Hunnik op 14 juni 2016 officieel vrijgesproken. Hij liep in het Hof in Amsterdam de trap af en zei vervolgens tegen advocaat Geert-Jan Knoops: "Ik heb nu pas het gevoel dat ik echt vrij uit de rechtbank kom."

Hunnik benadrukt dat hij zichzelf niet als slachtoffer ziet. "Wrok en haat word je lelijk van, zou mijn moeder zeggen. Ik zie mezelf gewoon als Martien Hunnik en dit is mijn verhaal. Julius Caesar zei ooit: 'Ik kwam, ik zag en ik overwon'. Dat kan ook mijn levensmotto zijn."

Echte dader nooit opgepakt

De echte dader in de moordzaak is nooit veroordeeld en dat is ook niet meer mogelijk. "De zaak is verjaard. In principe kunnen moorden niet meer verjaren, maar wel moorden die voor een bepaald jaar hebben plaatsgevonden", zegt onderzoeksjournalist Pietersz. "Martien heeft geprobeerd om zijn leven zo goed mogelijk op te pakken, wat met veel hobbels gepaard gaat."

Inzage in gerechtelijke dwalingen

Uit een nieuw en grootschalig onderzoek naar Europese gerechtelijke dwalingen blijkt dat opgeteld 113 mensen ruim 800 jaar onschuldig in de gevangenis hebben gezeten. Strafadvocaat Knoops zet zich al jarenlang in voor meer onderzoek naar gerechtelijke dwalingen en is blij met de inzage van gerechtelijke dwalingen in Europa.

Knoops vreest dat dit slechts het topje van de ijsberg is. De topadvocaat gaat er vanuit dat er nog meer dwalingen zijn, maar dat die nog niet aan het licht zijn gekomen. "In Nederland is het lastig om in aanmerking te komen voor een herzieningsprocedure. De voorwaarden zijn erg streng, zo moet er altijd sprake zijn van nieuw bewijs. Ik vind dat de eisen om in aanmerking te komen voor een herziening omlaag moeten."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Gerelateerde podcast

Het Misdaadbureau

Het Misdaadbureau

Ster advertentie
Ster advertentie