Podcast

De Showbizzmoord ontrafeld in de nieuwe true crime podcast

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Showbizzmoord ontrafeld in de nieuwe true crime podcast

[AVROTROS] Bijna veertig jaar geleden hield de moord op platenproducer Bart van der Laar (36) heel bekend Nederland in zijn greep. De zaak wordt uiteindelijk één van de grootste gerechtelijke dwalingen ooit. In de nieuwe waargebeurde misdaad podcast De Showbizzmoord van AVROTROS en NPO Radio 1 duiken journalisten Lammert de Bruin (EenVandaag) en Babs Assink (o.a. NOS-Journaal) in deze opzienbarende moordzaak.

In zeven afleveringen nemen Lammert en Babs je mee in een wereld vol sterren, drugs, prostitutie, geld en macht. Want wie is er verantwoordelijk voor de dood van de succesvolle platenproducer?

Schimmige muziekbusiness in Hilversum

Op 10 november 1981 wordt de succesvolle platenproducer Bart van der Laar door zijn secretaresse gevonden in een plas bloed op de keukenvloer van zijn woning in Hilversum. Drie dagen later overlijdt hij door de kogel die in zijn hoofd is geschoten.

De podcast De Showbizzmoord geeft bijzondere onthullingen over de schimmige muziekbusiness in het Hilversum van de jaren '80. Heeft de illegale 'witte platenhandel' Bart de das om gedaan? Of is het toch de onenigheid die ontstond over vermeend plagiaat bij de songfestivalinzending van dat jaar?

Een jongensprostituee bekende de moord, maar blijkt na een jarenlange celstraf niks met de moord te maken te hebben. Waarom bekende deze jongen? En hoe wordt Peter R. de Vries ontvoerd na een tip in deze zaak?

Drank, drugs en jongensprostitutie

In De Showbizzmoord komen verschillende personen uit de muziekwereld van toen aan het woord over hun collega en vriend Bart van der Laar.

Onder anderen Peter Koelewijn, Eddy Ouwens en Gemma van Eck (Babe) vertellen over Barts werk en leven vol geruchtmakende feesten met drank, drugs en jongensprostituees. Mediatycoon Derk Sauer en zijn vrouw Ellen Verbeek gaan in op het onderzoek dat zij begin jaren tachtig doen naar deze moord.

Wie zat er achter de showbizzmoord?

Strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops laat zijn licht schijnen op de vele fouten die in deze zaak zijn gemaakt. Ook de man die onterecht voor deze moord werd veroordeeld doet zijn verhaal, evenals advocaat-generaal van de Hoge Raad, Diederik Aben.

Deze podcast is verder omlijst door de muziek van toen, van artiesten die Bart van der Laar produceerde, zoals Benny Neyman, Babe, LUV, Lenny Kuhr en Francis Goya. In de laatste aflevering wordt de balans opgemaakt: wie zat er achter de Showbizzmoord?

{podcast audio="127100" caption="Trailer" }

De Showbizzmoord

De podcast De Showbizzmoord is vanaf dinsdag 19 mei wekelijks te horen via de favoriete podcast-app, of hier bij NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie