Onderzoek

Feit of Fictie: 'Een hond kan sterven van verdriet bij overlijden baas'
AVROTROS

foto: Skitterphotofoto: Skitterphoto
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of Fictie: 'Een hond kan sterven van verdriet bij overlijden baas'

Een jonge, kerngezonde buldog stierf dit weekend slechts een kwartier nadat zijn Schotse eigenaar Stuart Hutchison overleed. Volgens weduwe Danielle komt dat door het verdriet van de Franse Buldog. Maar kan een hond echt sterven door een gebroken hart? Martijn Rosdorff checkt het in de Feit of Fictie? bij Radio EenVandaag.

Volgens dierwetenschapper Bonne Beerda van de Universiteit Wageningen kan het inderdaad zo zijn dat de hond van Stuart stierf van verdriet. "Theoretisch gezien is het mogelijk. Het is bekend dat dieren door stress heel acuut kunnen overlijden. Het verdwijnen van het baasje kan voor een hond een hele stressvolle situatie opleveren."

Stresshormonen

Doordat gewoonten verdwijnen na de dood van zijn of haar eigenaar, maken honden stresshormonen aan. "Dat kan een direct grote impact hebben op de hartslag. Die combinatie van het rouwen om je baasje en de verhoogde stress kan leiden tot hartfalen."

Dit geldt volgens Beerda niet voor iedere hond. "Bij een gezonde hond zal dit niet snel gebeuren. Maar als een hond al hartproblemen heeft, kan de dood van het baasje een fataal effect hebben op de hartslag."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie