Onderzoek
MAX

Waarom we allemaal meer bonen zouden moeten eten: 'Gezond, veelzijdig én duurzaam'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom we allemaal meer bonen zouden moeten eten: 'Gezond, veelzijdig én duurzaam'

Bonen, ooit het ondergeschoven kindje van menig keuken, lijken langzaam maar zeker aan een welverdiende comeback te beginnen. Maar waarom zouden we eigenlijk meer bonen moeten eten? En hoe kunnen we ze op een smakelijke manier in onze maaltijden verwerken? We spraken met onderzoeker Maaike Nieuwland van de Wageningen Universiteit en journalist Teun van de Keuken, bekend van de podcast Etenstijd, om antwoord te krijgen op deze vragen.

Gezond en duurzaam

Volgens Nieuwland is de trend naar meer bonen eten onderdeel van een grotere beweging richting een gezonder en duurzamer dieet. "De eiwittransitie gaat erover dat we wereldwijd een gezond en duurzaam dieet willen bevorderen," legt ze uit. "Vooral in rijkere landen zouden we idealiter minder dierlijke eiwitten moeten consumeren en meer plantaardige. Bonen zijn hier een uitstekende keuze voor."

Van de Keuken voegt hieraan toe: "Bonen zijn ontzettend rijk aan eiwitten en kunnen dienen als een goede vleesvervanger. Maar het gaat niet alleen om vervangen; het gaat ook om het verbreden van ons culinaire repertoire."

Er is meer dan bruine bonen

Hoewel de traditionele bruine bonen wellicht een wat saaie reputatie hebben, benadrukt Van de Keuken de diversiteit en veelzijdigheid van bonen in verschillende culturen. "In Latijns-Amerika, India, en zelfs in Italië worden fantastische gerechten met bonen bereid," zegt hij. "Er zijn zoveel verschillende soorten bonen met elk hun eigen unieke smaak. Laten we daar gebruik van maken."

Smaakoptimalisatie

Een van de uitdagingen bij het populair maken van bonen is de smaak. Nieuwland legt uit dat er wordt gewerkt aan het verbeteren van de smaak van bonen, zodat ze aantrekkelijker worden voor een breder publiek. "In de afgelopen decennia lag de focus vooral op het vergroten van de opbrengst per hectare en ziekteresistentie," zegt ze. "Nu dringt langzaam het besef door dat we ook kunnen optimaliseren op eigenschappen zoals smaak."

Recepttip

Van de Keuken deelt tot slot een eenvoudig recept voor een smakelijke bonenmaaltijd: "Kook de bonen en bak ze in olijfolie. Toast ondertussen wat zuurdesembrood. Serveer de bonen dan met wat druipende olie op het brood, besprenkeld met parmezaan en peper. Simpel, maar verrukkelijk!"

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie