Wetenschap & Techniek
NTR

Waarom eten we zoveel?

foto: pxherefoto: pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom eten we zoveel?

We weten dat die zak chips of cheeseburger niet gezond is. Maar de verleiding weerstaan is nog niet zo makkelijk. Nederland wordt steeds zwaarder. En dat brengt andere problemen met zich mee. Waarom stoppen we niet altijd als we genoeg hebben gehad? En waarom vinden we eten zo lekker?

Tot een paar honderd jaar geleden kon de mens er zelden op vertrouwen de volgende dag weer eten te hebben: "Elke maaltijd kon voorlopig je laatste zijn, we moesten woekeren. De survival of the fittest was misschien wel de survival of the fattest: degenen die het best eten konden vinden, die het snelst konden eten, het best reserves konden opbouwen, die hadden de grootste overlevingskans."

Dat vertelt hoogleraar Voeding en Farmacologie Renger Witkamp bij Focus. Naast zijn werk bij Wageningen University is hij onder meer betrokken bij de Stichting Voeding Leeft, waar hij kijkt naar de leefstijlinterventie als therapie.

Quote

We zijn vreetmachines. Het is een oerdrift

Renger Witkamp

Die voedselschaarste gedurende het grootste deel van onze geschiedenis is meteen ook onze valkuil. "Nu leven we in een zogenoemde obesogene omgeving", aldus Witkamp. "Er is continu voedsel, we worden doorlopend verleid, en onze biologie kan er niet mee overweg. Ons DNA is hetzelfde gebleven, we zijn in feite vreetmachines. Het is een heel primaire drift: eten, eten, eten. Een oerdrift."

Niet glijden maar kauwen

Hoe rem je zulke vreetmachines een beetje af, zodat ze niet tonnetje-rond worden? "Ik ben ervan overtuigd dat het mondgevoel heel belangrijk is. De hoeveelheid kauwbewegingen zijn een heel sterk signaal voor wat je hebt gehad." Pas dus op met eten dat je nauwelijks hoeft te kauwen: "Kijk naar fast food – dat glijdt naar binnen. De hersenen ontvangen dan minder signalen. Je kunt er daardoor meer van eten, en het duurt langer voor je vol zit."

Het enige wat je kunt verandering is je voedingspatroon en je levensstijl, aldus Witkamp. Dat moet een verandering zijn die bij je past, en die ook past bij jouw omgeving. "Een kind dat moet afvallen terwijl de ouders elke avond voor de tv zitten met chips en bier, dat is kansloos."

Chirurgische ingreep

Witkamp adviseert kleine stapjes en een focus op de lange termijn, maar ook dat blijft moeilijk. Want die verleiding, die blijft... "Je moet het heel serieus nemen. Ik zeg wel eens tegen doktoren: het is net zo ingewikkeld als chirurgie. Het is een therapie, een leefstijlverandering die dwars tegen je oerdrift in gaat. En tegen je omgeving in. Het kan wel, maar het is ontzettend moeilijk."

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie