Binnenland
BNNVARA

'Eten van een vliegje is net zo erg als vlees eten'

foto: Vroege Vogels/ikjellefoto: Vroege Vogels/ikjelle
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Eten van een vliegje is net zo erg als vlees eten'

Hans Sibbel slaapt niet meer. Hij is achter een vreselijk feit gekomen wat zijn liefde voor zwaluwen op zijn grondvesten doet schudden. Wat het is? "Insecten voelen pijn. Dus het eten van een vliegje, bijvoorbeeld tijdens het hardlopen, is net zo erg als vlees eten", zegt hij in Vroege Vogels.

Ik kijk thuis vanuit mijn raam uit over een meertje. En ik zie tientallen zwaluwtjes over het water scheren. Ze jagen op insecten. Ik vind zwaluwtjes leuke vogels. Ze kwetteren vrolijk, zorgen ervoor dat ik in de zomer met de ramen open kan slapen want ze eten de insecten op. Ik word er blij van. Tenminste, ik werd er blij van. Maar nu heb ik een enorm probleem.

Insecten voelen pijn

Ik las een artikel in de Volkskrant van Bart Kuijer van de Partij voor de Dieren. Ik vat de gruwelijke waarheid even voor u samen. Ik wist dit niet, en toen ik het las ging mijn leven als een film aan mij voorbij. Dus ga even zitten. Ik ga het nu vertellen. Hier komt de bizarre waarheid. Insecten voelen pijn. Hoort u het? Insecten voelen pijn.

Ik dacht altijd, pijn is een emotie waar je toch een bepaalde hoeveelheid hersencellen voor moet hebben om te kunnen ervaren. Ik denk bijvoorbeeld dat voetbalsupporters uit 'de harde kern' van veel clubs nauwelijks pijn kunnen voelen.

Insectenpootje afhakken

Ik dacht dat, zeg een mug of een torretje, alles wat ie aan hersencellen heeft moet inzetten om de boel te besturen en zich voort te planten. Dat daar voor de ingewikkelde emotie 'pijn' gewoon geen capaciteit is wat dat kan verwerken en registreren. Dat dacht ik, met mijn domme hoofd.

Maar nu blijkt dus dat insecten ook pijn kunnen voelen. En dat weten ze omdat insecten bepaalde prikkels proberen te vermijden. Bepaalde prikkels, zoals het afhakken van een pootje, willen ze liever niet. Dus, is de redenering, dan moet die prikkel wel pijn doen! Zo simpel en zo helder.

Nou zou ik dat afhakken van een pootje ook proberen te vermijden als ik geen pijn zou hebben, want vijf pootjes loopt gewoon klote, maar volgens Bart Kuijer hebben ze dus gewoon pijn. En volgens Bart is dat vergelijkbaar met wat we de varkens aandoen in de bio-industrie. Dus het eten van een vliegje, bijvoorbeeld tijdens het hardlopen, gebeurt me regelmatig, is net zo erg als vlees eten!

Zwaluwen als monstertjes die insecten slachten

De Partij voor de Dieren waarschuwt voor een enorme slachting in de insecten eiwitten industrie. Bijvoorbeeld de zwarte soldatenvlieg kunnen we dit niet aandoen! En als ik nu naar buiten kijk zie ik die zwaluwen als monstertjes.

Ik hoor nu het geluid van de vliegjes vlak voordat ze afgeslacht worden. Ieeeeee. Ieeeeee. Als varkens. Ik ben een monster geweest. Ik heb in mijn leven ongelooflijk veel insecten verwond in de grill van mijn auto, op het raam, pats, laten creperen in een wespenval. Ik ben een Nazi geweest. Ik kan het niet aan.

Ik smeek Bart Kuijer om een nieuw artikel te schrijven en het woord 'pijn' bij insecten te duiden. Of laten we een manier bedenken om insecten humaan te doden. Als we de zwarte soldatenvlieg nou een top leven geven op grote verse stronthopen en ze daarna met bijvoorbeeld lachgas rustig en vredig laten inslapen, dan moet dat toch kunnen Bart. Help mij Bart, ik slaap niet meer...

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie