Onderzoek
EO

Één op de vijf katholieken overweegt uitschrijving vanwege misbruikzaken

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Één op de vijf katholieken overweegt uitschrijving vanwege misbruikzaken

Tien jaar na het rapport over misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk is het vertrouwen in de kerk nog niet hersteld. Ruim twintig procent van alle katholieken overweegt vanwege de misbruikzaken zijn of haar lidmaatschap van de kerk op te zeggen. Dat blijkt uit onderzoek van DirectResearch in opdracht van Dit is de Dag (EO/NPO Radio 1) en het Nederlands Dagblad. Het onderzoek is uitgevoerd onder een representatieve groep van ruim 1200 katholieken.

foto: Nederlands Dagblad

Eind vorig jaar was het tien jaar geleden dat de commissie-Deetman het eerste rapport over seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland publiceerde. Katholieken kijken overwegend positief terug op het werk van die commissie. Ruim de helft van de ondervraagden beoordeelt het werk als onafhankelijk, goed en betrouwbaar. Een kwart van de katholieke Nederlanders vindt dat de kerk op een goede manier is omgegaan met het openbaar worden van seksueel misbruik.

Vertrouwen

Het algeheel vertrouwen in de katholieke kerk is voor een derde van de gelovigen verminderd sinds de publicaties van de commissie-Deetman. Slechts één op de drie respondenten vertrouwt de kerk op dit moment als het gaat om de bescherming van minderjarigen. Voor één op de tien katholieken geldt dat het vertrouwen in de kerk juist is gegroeid sinds het werk van de commissie-Deetman.

De aanpak van Paus Franciscus van misbruik wereldwijd wordt door 41 procent van de katholieken als adequaat beoordeeld. Onder katholieken die regelmatig naar de kerk gaan is dat bijna 60 procent.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie