Onderzoek
NOS

EU: meer aandacht voor onderzoek naar ziekte ME

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. EU: meer aandacht voor onderzoek naar ziekte ME

Het Europees Parlement erkent dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar de ziekte ME, of chronisch vermoeidheidssyndroom. Het coronavirus lijkt op de lange termijn bij veel patiënten ook tot ME te leiden. De ziekte is ontzettend zwaar voor patiënten, zegt ook dokter Jan Willem Cohen Tervaert in het NOS-programma Met het Oog op Morgen.

"Ik heb eigenlijk niet genoeg energie om de hele dag door te komen", zegt patiënt Carolien van Leijen in het programma. "Het is een soort budgetteren met mijn energie, zonder dat ik weet hoeveel energie ik in totaal heb."

Hoe de ziekte precies ontstaat, is nog onduidelijk. "Wel weten we dat het een ernstige systeemziekte is", zegt dokter Jan Willem Cohen Tervaert (Universiteit van Maastricht/University of Alberta). "Het lichaam gaat eigenlijk in een soort winterslaap, waardoor er geen energie overblijft."

ME is wezenlijk anders dan gewone vermoeidheid. "Je kan echt heel weinig, en dat is ook te zien in de hersenen en spieren,” zegt de arts. Carolien herkent dat. “Alleen al van dit gesprekje kan ik nog dagen last hebben."

Diagnose lastig

Een van de punten waar het onderzoek bij moet helpen, is het ontwikkelen van een test voor de diagnose. Dat is nu nog erg lastig. "Er is nog geen duidelijke test waarmee je de ziekte vast kunt stellen", zegt Cohen Tervaert. In Canada zijn ze daarom bezig met de ontwikkeling van de test. "We richten ons daarbij op de cellen die als het ware in een spaarstand zijn gekomen."

Dat maakt het voor patiënten ook moeilijker. Zo kreeg Carolien na haar diagnose te horen dat ze beter bij een psycholoog kon aankloppen. "Ik wil de erkenning dat dit niet alleen psychologisch is." Dokter Cohen Tervaert benadrukt dat. "Een psycholoog kan zeker helpen om te leren leven met deze ziekte, maar genezen kan hij niet."

Covid-19 en ME

Het Europees Parlement wil nu dus dat er extra onderzoek gedaan gaat worden naar de ziekte. Veel patiënten die eerst het coronavirus hadden, lijken nu namelijk last te hebben van ME. Het is daarom belangrijk volgens de initiatiefnemers om nu onderzoek te doen en mogelijk een therapie te kunnen ontwikkelen.

Meer geld voor de ziekte ME?

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie