Onderzoek

Rabo-econome Baarsma over stikstofcrisis: 'Bank verantwoordelijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rabo-econome Baarsma over stikstofcrisis: 'Bank verantwoordelijk'

Econome Barbara Baarsma vindt dat 'haar' Rabobank medeverantwoordelijk is voor de stikstofcrisis en is daarom van mening dat de bank een rol moet spelen bij het oplossen van de problemen. In het programma dr Kelder en Co zegt ze dat de bank daarbij hulp nodig heeft van consumenten en bedrijven. "Boeren willen best verduurzamen"

Dr Kelder legt Prof. dr. Baarsma het vuur aan de schenen omdat hij vindt dat de grootste 'Food & Agribank' van de wereld "geen blok boter, maar een kilo stront op het hoofd heeft". Rabobank is immers de grote financierder van de agrarische sector, waardoor de intensieve veeteelt flink heeft kunnen groeien. Dit heeft geleid tot de stikstofcrisis.

Baarsma kan zich vinden in de woorden van de presentator en zegt daarom dat het haar grootste missie is om met de bank voor verduurzaming van de wereld te zorgen. Ze is sinds vorig jaar CEO van de Rabo Carbon Bank, een bedrijfsonderdeel dat zich simpel gezegd richt op de handel in CO2-certificaten. De afdeling 'carbon banking' richt zich ook/vooral op buitenlandse boeren.

De naam 'carbon banking' komt van een potentiƫle inkomstenbron voor boeren, want als er anders 'geboerd' gaat worden dan kan de bodem koolstof opslaan. Dit zou goed zijn voor het milieu. Baarsma wil op deze manier met de bank bijdragen aan verduurzaming. "Boeren zijn onderdeel van het probleem, maar staan boven op de oplossing.

Groei toch mogelijk

Daarnaast zou de Rabobank volgens haar rentekortingen kunnen geven aan boeren die hoog scoren op de biodiversiteitsmonitor. Toch beroept Baarsma zich ook op de verantwoordelijkheid van anderen: "Zolang klanten niet-duurzame kiloknallers blijven kopen en bestuurders geen faire prijs aan CO2 en stikstof hangen, is het voor boeren moeilijk om duurzaam te produceren."

Volgens Baarsma, die tevens hoogleraar is, hoeven de milieumaatregelen niet ten koste te gaan van de economie. Integendeel. De econome zegt dat de zorg, het onderwijs, de rechtspraak en andere publieke diensten zonder economische groei niet meer te betalen zijn. "Ik pleit daarom voor groene groei".

Bekijk hieronder het hele gesprek over economische groei.

Ster advertentie
Ster advertentie