Politiek
NOS

Politici reageren op boerenprotest bij huis minister Van der Wal: 'Dit is onacceptabel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politici reageren op boerenprotest bij huis minister Van der Wal: 'Dit is onacceptabel'

Boeren van de actiegroep Voll Gass zijn vrijdagavond met tientallen tractoren naar het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof, VVD) gereden. Dat deden ze uit protest tegen de stikstofplannen van het kabinet.

Van der Wal stond de boeren te woord en toen ze weer naar binnen wilde, nam één van de actievoerders daar geen genoegen mee. Daarop liet de minister gedecideerd blijken dat ze daar niet van gediend was.

Verschillende politici hebben geen goed woord over voor de actie van de boeren, was te horen in het NOS Radio 1 Journaal. "Stop daar mee. Je zoekt mensen NIET thuis op, hoe boos je ook bent", zo reageerde Kamerlid Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging). Volgens Van der Plas staat een groot deel van de boeren niet achter het protest.

‘Blijf weg bij mensen thuis’

Jan Paternotte van D66 zegt dat er maatregelen genomen moeten worden om herhaling te voorkomen: "Boosheid mag. Maar dit is ver over de grenzen die voor iedereen gelden, en deze boeren staan niet boven de wet. Als we nu niet hard de grens trekken hebben straks alle ministers politie voor de deur." De Partij voor de Dieren en GroenLinks noemen de actie bedreigend en onacceptabel.

Minister Sigrid Kaag, die eerder zelf ook ongewenst bezoek thuis kreeg, prijst via Twitter de "moed van collega Christianne van der Wal, om standvastig het gesprek aan te gaan." Ze zegt ook onder de indruk te zijn van de omschrijving van de angst van haar gezin. "Blijf weg bij mensen thuis!"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie