Onderzoek
NOS

De zoektocht naar een geneesmiddel voor hiv gaat weer door

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De zoektocht naar een geneesmiddel voor hiv gaat weer door

Het lag een tijdje stil tijdens de coronacrisis: het laboratorium bij het UMC Utrecht waar onderzoek wordt gedaan naar hiv en aids. Maar inmiddels wordt het weer opgestart, zegt onderzoeker Monique Nijhuis in Met het Oog op Morgen. En geen seconde te vroeg. "Er zijn 38 miljoen mensen die iedere dag medicijnen moeten slikken voor hiv om in leven te blijven."

Het was even wennen om niet langer onderzoek te kunnen doen naar hiv. Maar stilzitten deed Nijhuis niet. Het onderzoeksteam stelde het lab beschikbaar voor onderzoek naar het coronavirus. "We moesten wel extra veiligheidsmaatregelen nemen. Hiv is niet overdraagbaar via lucht, maar het coronavirus wel."

Toch lijken de virussen ook op elkaar. "Heel veel technieken die we gebruiken in onderzoek naar hiv zijn ook toepasbaar op het coronavirus." Denk daarbij bijvoorbeeld aan het kweken van cellen om deze beter te kunnen onderzoeken.

Genezing

Maar waar mensen van het coronavirus wél kunnen genezen, is er voor hiv nog geen universele oplossing. "Er zijn wel twee mensen tot nu toe genezen, maar die hadden allebei ook een vorm van leukemie. Zij kregen een speciale stamceltransplantatie waar cellen in zaten die hiv-resistent zijn," legt Nijhuis uit.

Daarom is Nijhuis enthousiast dat ze weer aan de slag kan met het virus. "In Nederland is het virus onder controle, maar in bijvoorbeeld Afrika is het nog steeds een groot probleem. Juist daarom is het belangrijk om een geneesmiddel te vinden. Niet alleen een behandeling."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie