Onderzoek
NOS

'Criminelen konden aan valse paspoorten komen dankzij corrupte ambtenaren'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Criminelen konden aan valse paspoorten komen dankzij corrupte ambtenaren'

Criminelen konden onder de radar blijven met een vals paspoort dankzij corrupte ambtenaren. De ambtenaren 'kloonden' bestaande paspoorten maar dan met een foto van criminelen om ze zo van een nieuwe identiteit te kunnen voorzien. Dat blijkt uit onderzoek van journalisten Wouter Laumans en Paul Vugts van Het Parool.

Video niet beschikbaar

"Het gaat om twee soorten fraude", zegt Paul Vugts in het NOS Radio 1 Journaal. "In het ene geval hadden criminelen de identiteit van iemand gestolen. Een corrupte ambtenaar maakte een echt paspoort aan op de identiteit van een ander, maar met de foto van een crimineel." In een enkel geval was die ambtenaar een stagiair. "Dat ging om een jongen van zeventien bij de gemeente Utrecht."

Identiteit uitlenen tegen betaling

Bij de andere vorm van fraude wordt iemand uit de eigen onderwereld gebruikt, legt Vugts uit. "Die kreeg daar dan duizend euro per maand voor en die leende zijn identiteit uit aan een crimineel, maar op het paspoort werd door de ambtenaar de foto van de crimineel geplaatst."

Volgens Vugts is deze manier voor de criminelen effectiever. "Want je kan dan afspreken dat de persoon die zijn identiteit 'uitleent' niet op reis gaat. Bij een gestolen identiteit kan het voorkomen dat diezelfde identiteit bijvoorbeeld in Spanje én Dubai zit, dan roept dat natuurlijk vragen op bij de douane en marechaussee."

Eigenlijk zou het niet mogelijk moeten zijn dat één ambtenaar een paspoort uitgeeft. "Het zogeheten vierogenprincipe is bijna heilig. Dat betekent dat twee ambtenaren moeten hebben gekeken bij de verstrekking van een paspoort. Maar onder druk van capaciteitsproblemen zijn die procedures soms een beetje weggelaten", zegt Vugts.

Beluister hier het hele gesprek met Paul Vugts terug. Daarin vertelt hij onder meer wat criminelen doen met de valse paspoorten:

Corrupte ambtenaren hielpen zware criminelen aan valse identiteit

Ster advertentie
Ster advertentie