Binnenland
NTRPowNed

'Verroompottisering': grote investeerders drukken de gewone man op kleine vakantieparken weg

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Verroompottisering': grote investeerders drukken de gewone man op kleine vakantieparken weg

Met een vakantiehuis valt goed geld te verdienen. En dat is ook doorgedrongen tot grote investeerders als Landal, Roompot en EuroParcs. Steeds vaker azen ze op kleine vakantieparken her en der in het land. Ze kopen de boel op en zetten er dure chalets van minimaal een ton neer. Een ontwikkeling die inmiddels 'verroompottisering' wordt genoemd. De gewone man die naast zijn flatje in de stad een vast vakantiehuisje bezit, heeft het nakijken.

Zonder pardon van het park gezet

Marleen Pollack kreeg van camping De Meerzicht aan het Leekstermeer vorig jaar november bericht dat het park was overgenomen door Europarcs. Marleen had net een huisje gekocht en flink geïnvesteerd. Nu is de huur van de grond opgezegd en moet ze haar huisje, dat ze zelf haar 'paleisje' noemt, tot de laatste spijker afbreken:

"Het was alsof iemand op mijn ziel ging staan", vertelt ze in 5 Dagen. "Dit huisje heb ik met bloed, zweet en tranen opgebouwd, dan kun je mij toch niet vragen om het af te breken? Ik vind het mensonterend."

Marleen is woedend. En Marleen staat niet alleen. De hele camping is in verzet gekomen. Kunstenares Tanja Tamina die samen met haar vriend Erik Veenstra het verzet aanvoert, heeft een meldpunt opgericht en kreeg uit het hele land reacties: "Overal worden campings en vakantieparken opgekocht en mensen die er vaak al hun hele leven een buitenhuisje hebben, worden zonder pardon van het park gezet."

'Sommige dingen zijn onbetaalbaar'

Tanja heeft een vereniging opgericht en huurrecht advocaat Marcel van Weezel van Tomlo Advocaten ingeschakeld. Hij denkt dat de vakantiebewoners een goede kans maken: "Mensen op vakantieparken hebben in principe geen huurbescherming, maar in dit geval gaat het om vaste huisjes. Dan wordt het toch een ander verhaal. Volgens de Recron Voorwaarden kan de huur dan niet zomaar op grond van herstructurering opgezegd worden."

Bovendien is er volgens Van Weezel minimaal een vergoeding verschuldigd. Maar Marleen geeft daar niet om. Voor haar geen som geld als genoegdoening. Marleen: "Dan krijg ik tweeduizend euro en moet ik weer terug naar mijn flatje, drie hoog. Sommige dingen zijn onbetaalbaar; dit vakantiehuisje is dat voor mij."

Lucratief doelwit voor criminaliteit

Uit een aantal publicaties van De Telegraaf blijkt dat het vakantiehuis ook voor de crimineel een lucratief doelwit is. De landelijke witwaswaakhond Financial Intelligence Unit (FIU) heeft maar liefst driehonderd transacties die gerelateerd zijn aan vakantieparken, als verdacht bestempeld. Om die reden heeft Tweede Kamerlid van de SP Sandra Bekkerman, inmiddels een een motie ingediend om vakantieparken te versterken. Meer controle en minder financieel gewin zou deze kwetsbaarheid wellicht kunnen voorkleinen.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie