Onderzoek
HUMANVPRO

Tweede Kamer: opheldering over verdwijnen Nigeriaanse asielzoekers

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tweede Kamer: opheldering over verdwijnen Nigeriaanse asielzoekers

De Tweede Kamer eist opheldering over de spoorloze verdwijning van vele honderden Nigeriaanse asielzoekers uit de Nederlandse opvang. In veel gevallen zijn er signalen van mensenhandel.

Kamerlid Attje Kuiken van de PvdA zegt zaterdag in Argos dat ze geschrokken is van de omvang van het probleem. Ze wil, gesteund door andere Kamerleden, volgende week vragen stellen aan verantwoordelijk staatssecretaris Ankie Broekers-Knol.

"Wij zouden ons ervoor moeten schamen. We kunnen niet toestaan dat Nederland hier een grote rol in speelt en dat is nu wel het geval", aldus Kuiken. "Het laat zien dat er te weinig politiecapaciteit is vrijgemaakt en dat de internationale samenwerking te wensen overlaat." Kuiken wil ook dat de opvang voor kwetsbare asielzoekers anders wordt geregeld.

Deze week bleek uit onderzoek van Argos en NRC Handelsblad in het kader van het project Lost in Europe dat vorig jaar bijna duizend Nigeriaanse asielzoekers met onbekende bestemming zijn vertrokken. Niemand weet waar zij zijn en wat er met ze is gebeurd. Alleen al in januari van dit jaar verdwenen nog eens 128 Nigeriaanse asielzoekers. Er zijn veel signalen van mensenhandel en zelfs babyhandel is een serieus scenario. Uit de opvang zijn tientallen hoogzwangere vrouwen vertrokken.

Nigeriaanse meisjes: Vermist maar niet gemist

Gruwelijk

Ook andere partijen in de Tweede Kamer hebben geschokt gereageerd en willen opheldering. "Ik schrik echt hoeveel vrouwen hier zijn verdwenen en dat we te maken hebben met babyhandel - ook omdat er schijnbaar een waarschuwing vanuit Nigeria was gegeven. Wat is er met die waarschuwing gedaan? Waar zijn deze vrouwen en baby's gebleven?", aldus CDA-Kamerlid Anne Kuik.

"Het is zeer gruwelijk hoe mensenhandelaren te werk gaan en er zelfs sprake lijkt van babyhandel. Des te belangrijker om illegale migratiestromen te stoppen en te voorkomen dat mensenhandelaren de asielopvang kunnen misbruiken voor hun slachtoffers", vindt Bente Becker van de VVD.

Achraf Bouali van D66: "Het zijn zeer zorgwekkende berichten over kwetsbare vrouwen, mannen en kinderen die van de radar verdwijnen. We moeten absoluut voorkomen dat de opvanglocaties van het COA een doorgeefluik worden voor mensenhandelaren. Dit probleem doet zich voor in heel Europa, daarom moet er beter Europees samengewerkt worden tegen mensenhandelnetwerken."

Onderzoek

SP-Kamerlid Jasper van Dijk vraagt de regering een plan van aanpak te maken: "De boevenbende die hier achter zit moet met alle middelen gestopt worden." Oppositiepartij GroenLinks pleit voor een onderzoek: "Schokkende cijfers. Nederland moet een grootscheeps onderzoek starten om te achterhalen wat er met deze mensen, en de vele anderen die al eerder spoorloos verdwenen, is gebeurd", aldus Kamerlid Bram van Ojik.

Lees hier het uitgebreide achtergrondartikel: Honderden Nigerianen verdwenen uit asielopvang

Criminele organisaties

Meldingen vanuit het COA, in handen van Argos en NRC, wijzen erop dat criminele Nigeriaanse organisaties meer voet aan de grond hebben gekregen in Europa. Veel van de onlangs verdwenen Nigerianen - zowel mannen als vrouwen - verklaren dat zij eerder zijn gedwongen tot prostitutie of drugssmokkel en -handel. In veel gevallen is dit in Italië of andere Europese landen gebeurd, maar sommige meldingen hebben ook betrekking op Nederland.

Geregeld bedreigen mensenhandelaren in Italië de naar Nederland gereisde Nigeriaanse asielzoekers telefonisch of per app. Zij eisen dat de slachtoffers terugkeren of geld betalen. Het gaat dan om bedragen van tienduizenden euro's die zij de mensenhandelaars verschuldigd zouden zijn voor de door hen gearrangeerde overtocht naar Europa. Niet zelden hebben de asielzoekers een voodoo-eed afgelegd die hen aan de mensenhandelaren bindt.

Vrees voor babyhandel

Inmiddels is bekend dat het fenomeen van verdwijnende zwangere Nigeriaanse vrouwen zich ook in enkele andere Europese landen voordoet. Landelijk officier van justitie mensenhandel Warner Ten Kate bevestigt in Argos dat babyhandel voor de politie een serieus scenario is.

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de VPRO en HUMAN. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie