Onderzoek

Nederlandse wetenschappers kunnen niet terug naar Siberisch meetstation

foto: Runa Magnussonfoto: Runa Magnusson
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse wetenschappers kunnen niet terug naar Siberisch meetstation

Vanwege de oorlog in Oekraïne ligt alle samenwerking tussen Nederlandse en Russische wetenschappers stil. Dat heeft grote gevolgen voor een groep onderzoekers die nu niet meer naar hun onderzoeksgebied kan. Zoals Runa Magnusson van de Wageningen Universiteit, onderzoeker van de permafrost in Siberië.

Video niet beschikbaar

Ze zou in juli weer naar een meetstation gaan op een verlaten stukje toendra in Noordoost-Siberië. Maar dat gaat niet door, want Nederlandse universiteiten hebben alle samenwerking met Russische wetenschappers vanwege de Oekraïne-oorlog bevroren.

“Het is voor mijn promotieonderzoek heel lastig. Heel veel data kan ik nu niet ophalen. We hebben experimenten ingezet met de verwachting dat ik de jaren erna dat kon meten. Dat is nooit gelukt, eerst vanwege de pandemie, nu vanwege de wetenschappelijke boycot.”

In 2018 en 2019 was Magnusson ook al in Siberië voor haar promotieonderzoek over permafrost. In het onderzoeksgebied ligt de permafrost zo’n 20 centimeter onder je voeten.

'Wereldwijd een enorm probleem'

“Het is een uitgestrekt landschap, je kan heel ver om je heen zien. Er staan een paar houten hutjes aan de rivier. Daar verblijven we dan met andere wetenschappers en Russische collega’s. Er is geen internet, geen stromend water en koken moet op een vuurtje. Het kost dagen om er te komen. Je vliegt naar Jarkoetsk, dan ga je met een klein vliegtuigje naar een dorpje en vanaf daar is het nog 2,5 uur met een speedboot met al je spullen om bij het meetstation te komen.”

Niet alleen voor Runa Magnusson zelf is het erg dat ze er voorlopig niet meer heen kan.

“Voor alle onderzoekers op het gebied van permafrost wereldwijd is het een enorm probleem. Het levert een enorme deuk in de data op. Om nu geen beeld te hebben wat er gebeurt in de bodem met de ontdooiende permafrost is best gevaarlijk. “

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie