Binnenland
MAX

Steeds meer jongeren hebben last van bel-angst: 'Er wordt steeds minder gebeld'

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer jongeren hebben last van bel-angst: 'Er wordt steeds minder gebeld'

Bellen? Liever niet. Vooral jonge mensen vermijden steeds vaker het telefoongesprek, zegt socioloog Beate Völker van de Universiteit Utrecht in Villa VdB. Met een belangrijke reden: bel-angst.

Video niet beschikbaar

Sociale angst

We bellen bijna 10% minder per jaar, blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt. En dat komt niet alleen door alternatieven als appen of chatten: bel-angst is een belangrijke reden. Vooral bij jongeren lijkt dat probleem aanwezig, opvallend vaak bij jonge vrouwen. "Ze vermijden het een beetje, nemen niet op en bellen ook niet uit zichzelf", aldus Völker. "Het gaat dan om bellen op het werk, met de huisarts, maar ook met vrienden."

De oorzaak? Sociale angst. "Bang dat je iets niet goed begrijpt of zelf niet goed begrepen wordt. Of dat iemand iets zegt waar je helemaal niet op hebt gerekend. En dan weet je misschien niet hoe je moet reageren."

Gewoon doen

Toch is het volgens Völker belangrijk om het bellen niet helemaal los te laten. "Je kunt bij appen of chatten altijd nadenken over je antwoord, maar in een telefoongesprek moet je reageren. Dat vinden we steeds spannender. Maar juist daarom moet je het doen. Ga dat gewoon proberen. Het hoort straks gewoon bij de opvoeding."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie