Onderzoek
HUMANVPRO

Steeds meer mensen moeten langer wachten op euthanasie

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer mensen moeten langer wachten op euthanasie

Steeds meer mensen in Nederland willen euthanasie en dat zorgt voor problemen. Op papier is alles goed geregeld, maar in de praktijk moeten mensen vaak langer wachten dan hen lief is. Argos onderzoekt de oorzaken en effecten van de groei van euthanasiegevallen in Nederland.

Video niet beschikbaar

Schoolvoorbeeld van voorbereiding

Argos spreekt onder andere met Linda, de dochter van de inmiddels overleden Irene. Als Irene hoort dat ze terminale kanker heeft, weet ze genoeg. "Ze wilde zelfstandig naar de toilet kunnen, zelfstandig douchen," vertelt dochter Linda, "ze wilde absoluut niet dat ze in bed kwam te liggen en dat mensen haar billen moesten afvegen en dat ze luiers om moest."

Irene deed er alles aan om dat moment voor te zijn, een schoolvoorbeeld van hoe je dit moet voorbereiden. Ze schreef zich in bij de Nederlandse vereniging voor euthanasie, had een wilsverklaring tot niet-reanimeren, en meldde ieder jaar bij de huisarts dat dit haar wens was. Maar, wanneer Irene opeens heel snel achteruitgaat – lukt het toch niet om de euthanasie op tijd te krijgen.

Irenes eigen huisarts blijkt op vakantie, waarna verschillende artsen worden gevraagd of zij de euthanasie willen uitvoeren, maar die hebben bezwaar, of zijn zelf ook op vakantie. "Toen heb ik natuurlijk ook het Expertisecentrum Euthanasie gebeld," vertelt dochter Linda, "maar ja daar hadden ze ook enorme wachtlijsten en die konden dus ook niet sneller helpen."

Wachtlijsten

Het Expertisecentrum Euthanasie, opgericht door de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde met de bedoeling om euthanasie wensen in te willigen wanneer de eigen huisarts daar niet toe bereid of in staat is, ziet sinds de oprichting het aantal hulpverzoeken jaarlijks stijgen. Het Expertisecentrum heeft moeite die stijging bij te houden, en dat zocht voor steeds meer wachtlijsten.

De aanhoudende drukte heeft er inmiddels voor gezorgd dat het Expertisecentrum Euthanasie een aantal harde keuzes moest maken. Ze zijn met verschillende diensten gestopt, waaronder de ondersteuning voor patiënten waaronder hun huisarts op vakantie is.

Heb je een hulpvraag rond euthanasie of psychische problematiek en wil je hier met een professionele hulpverlener over praten? Dat kan gratis en anoniem bij MIND Korrelatie via mindkorrelatie.nl

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de HUMAN en VPRO. Je hoort Argos om de week op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie