Onderzoek
AVROTROS

Hoeveel geld gaat er om in de zorg?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoeveel geld gaat er om in de zorg?

De zorgkosten stijgen met maar liefst 5 miljard. Toch is dat volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid helemaal niet zo veel. In Buitenhof maakte hij een aantal vergelijkingen om aan te tonen hoe hoog de zorgkosten zijn. Maar kloppen die vergelijkingen ook? Lammert de Bruin checkt het in Feit of Fictie.

Video niet beschikbaar

De eerste vergelijking die de minister maakt is tussen de kosten van de Noord-Zuidlijn en hoeveel twee weken zorg in Nederland kost. "Over de Noord/Zuidlijn hebben we 20 jaar gedaan. Dat kostte ongeveer 3 miljard. Daar kunnen we nog geen twee weken zorg van geven in Nederland."

Volgens Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS, heeft De Jonge hier gelijk. "De totale zorguitgaven in Nederland zijn bijna 100 miljard, bijna 1,9 miljard euro per week. Met 3 miljard euro kan je dus geen 2 weken zorg financieren."

Zeeland als bonus

"Neem je alles wat je verdient in Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland bij elkaar, dan nog geven we in de zorg meer uit", zo luidde de tweede uitspraak van de minister.

Ook bij deze uitspraak is Van Mulligen het eens met de vice-premier. "In 2017 waren de totale zorguitgaven in Nederland dus bijna 100 miljard euro. Dat is behoorlijk veel." Volgens Van Mulligen is dat ook meer dan de economische omvang van de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland samen. "Zelfs als je Zeeland erbij optelt kom je op 84 miljard euro, dus een stuk minder dan de totale zorguitgaven in Nederland."

Verschil in programma's

Als laatste legde De Jonge de vergelijking met de publieke omroep: "Een gemiddeld uur zendtijd bij de publieke omroep is ongeveer 10 seconden zorg." In tegenstelling tot de twee eerdere uitspraken klopt deze uitspraak niet.

10 seconden zorg kost namelijk ongeveer 31 duizend euro. Een uur zendtijd kost gemiddeld bijna het dubbele, zo legt Bert Huisjes, directeur van WNL, uit. "Als je het hebt over de kosten voor regulier tv maken dan heb je het over 1000 euro per minuut. Dat klinkt als heel veel, maar dat valt gek genoeg enigszins mee." Volgens de woordvoerder van minister De Jonge is er bij het berekenen van een uur zendtijd rekening gehouden met herhalingen. Daardoor komt het ministerie uit op een bedrag van 24.425 euro.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie