Onderzoek
AVROTROS

Alcohol onder de 18: 'Eén glaasje met Kerst geeft het verkeerde voorbeeld'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alcohol onder de 18: 'Eén glaasje met Kerst geeft het verkeerde voorbeeld'

Veel ouders staan het toe: je puber een glaasje mee laten drinken tijdens de feestdagen. Een ouder in de Telegraaf-rubriek Praat Mee zegt dat dat helemaal geen kwaad kan. Is dat inderdaad zo? Ruben Messelink checkt het in Feit of Fictie.

Volgens Jellinek, de instelling voor verslavingszorg gaat het vooral om het voorbeeld dat je als ouder stelt. "Op zich is het drinken van één glas alcohol niet per definitie heel schadelijk voor je lichaam en je bent ook niet meteen verslaafd", zegt Floor van Bakkum van Jellinek. "Maar het is gewoon belangrijk om je kinderen regels mee te geven als het gaat om alcoholgebruik."

Een glaasje is verwarrend

Het toestaan van dat ene glaasje tijdens de feestdagen werkt namelijk verwarrend bij een kind, zegt Van Bakkum. "Dan zal zo'n kind op een schoolfeest denken: van mijn ouders mocht het met Oud en Nieuw wel en dit is ook een speciale gelegenheid. Wat dat betreft is het gewoon handig om die regel erin te houden: voor je achttiende wordt er niet gedronken."

Ninette van Hasselt is hoofd van het Expertisecentrum Alcohol bij het Trimbos Instituut en weet alles over tieners en alcoholgebruik. Volgens Van Hasselt is het belangrijk om als ouder grenzen te stellen bij pubers. "Op het moment dat jij een afspraak maakt dat je kind geen alcohol mag drinken tot zijn of haar achttiende, dan zien we dat jongeren ook echt pas later beginnen met drinken."

'Hoe later jongeren drinken, hoe beter'

Je helpt je kind ook door grenzen aan te geven. "Kinderen trappen wel tegen die regels aan", zegt Van Hasselt, "maar het is als kind veel makkelijker om tegen je vriendjes te zeggen dat je niet mag drinken van je ouder, dan om te zeggen: ik wil het zelf niet." Helemaal niet drinken werkt volgens haar ook beter dan af en toe toch wél een glas.

Volgens Van Hasselt heeft het later beginnen met alcohol alleen maar positieve gevolgen: hoe ouder tieners zijn, hoe handiger ze kunnen omgaan met alcohol. "Je ziet ook wel dat als ze eenmaal drinken, dat ze dan helemaal los gaan. Maar hoe later ze dat doen, hoe minder kans er is op schade. Ook het risico op verslaving wordt minder als pubers later beginnen met drinken."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie