Onderzoek
WNL

Verkeersboete gekregen terwijl het niet jouw auto was? Misschien is je kenteken gejat

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verkeersboete gekregen terwijl het niet jouw auto was? Misschien is je kenteken gejat

Stel je voor dat je kentekenplaat wordt gestolen, welke gevolgen heeft dat dan voor jou? In Het Misdaadbureau vertelt autocriminaliteit-expert Gerard van Warmerdam dat jij bijvoorbeeld verkeersboetes in de bus kan krijgen, terwijl jij helemaal niet achter het stuur hebt gezeten.

Video niet beschikbaar

Criminelen zijn dol op kentekenplaten. Volgens Van Warmerdam kan je er allerlei dingen mee doen. Zo kun je volgens hem de plaat gebruiken om de identiteit van een gestolen auto te verbergen en kun je die zo gebruiken voor allerlei criminele activiteiten. "Een gestolen auto kan op die manier eigenlijk behoorlijk verhuld worden", zegt hij.

Stel dat je buurman precies dezelfde auto heeft als jij. "Als een gestolen auto langs herkenningscamera's gaat die langs de snelwegen staan, dan is het net alsof bijvoorbeeld de buurman ermee rijdt die net zo'n identieke auto heeft. Die criminelen komen daar dan mooi weg mee", vertelt Van Warmerdam.

28 boetes

Eerder deze week ging dat bijvoorbeeld nog mis met een man uit Gelderland die 28 boetes in de bus kreeg, omdat de daadwerkelijke dader zijn kenteken met een stukje tape had afgeplakt.

Mocht je toch slachtoffer worden van kenteken-fraude, dan moet je volgens Van Warmerdam altijd aangifte doen bij de politie, zodat het geregistreerd staat.

Zo voorkom je kenteken-diefstal

Uiteindelijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Hoe kun je dan het beste voorkomen dat je kentekenplaat wordt gestolen? Onderzoeksjournalist van Het Misdaadbureau Rick Pietersz vertelt dat je zogeheten 'popnagels' kan toevoegen aan je kenteken. "Dat zijn een soort schroeven waardoor je kenteken beter vast komt te zitten. Op het moment dat je ze kenteken proberen te stelen, wordt je kenteken flink beschadigd of buigt het kenteken om. Dan is het niet meer bruikbaar voor fraude."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie