Onderzoek
BNNVARA

Kite power als energiebron: 'Het kan een dorp van elektriciteit voorzien'

foto: Winds of Changefoto: Winds of Change
  1. Nieuwschevron right
  2. Kite power als energiebron: 'Het kan een dorp van elektriciteit voorzien'

Het klimaatpanel van de Verenigde Naties waarschuwt dat klimaatverandering onomkeerbaar is, als we geen drastische maatregelen nemen. De smeltende ijskap van Groenland zou je kunnen zien als de frontlinie. Poolreiziger Bernice Notenboom gaat naar die ijskap om te onderzoeken wat de effecten van de opwarming daar zijn. In De Nieuws BV vertelt ze waarom we nu alles op alles moeten zetten en hoe windkracht daar een bepalende rol in speelt.

Voor Notenboom was het altijd een droom om het landschap van Groenland in kaart te brengen, maar met een kite had ze het nog niet voor zich gezien: "Het liefst deed ik het op mijn ski's met een sleetje." Alleen is de uitdagende expeditie van 2000 kilometer niet te voet te doen. Door de tocht met kites te ondernemen, werd het doel om aandacht te vragen voor de nog vrij onbekende potentie van 'kite power' als energiebron.

Windenergie

Notenboom legt uit dat windenergie niks nieuws is, denk aan onze eigen windmolens, maar dat er nog veel meer potentie in windkracht zit, zoals het gebruik van 'kite power'. "Er valt ontzettend veel energie uit kites te halen, vooral op grote hoogte." De poolreiziger vertelt dat de kites die zij gebruiken 50 meter in de lucht gaan, maar dat kites die windenergie vangen een hoogte bereiken tot wel 400 meter, 200 meter hoger dan windmolens. "Deze grote kites kunnen een klein dorp van elektriciteit voorzien. Het is vervangbaar voor een kleine kolencentrale", aldus Notenboom.

Urgentie klimaatdoelen

Naast dat de expeditie aandacht vraagt voor windenergie, zijn Notenboom en haar team ook op de Groenlandse ijskap om het landschap in kaart te brengen. "We verliezen 1 miljoen ton ijs per minuut per dag. Sinds 12.000 jaar hebben we nog nooit zoveel ijs zien smelten als vorig jaar."

We hebben nog maar acht jaar om van de fossiele brandstoffen af te komen, daarom moet nu alles op alles ingezet worden, aldus Notenboom. "6% van de wereld is nog maar voorzien van windenergie. Dat kan veel meer, beter en efficiƫnter."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en X (voormalig Twitter).

Ster advertentie
Ster advertentie