Onderzoek

Hoeveel dode zeekoeten zijn al in ons land aangespoeld?

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoeveel dode zeekoeten zijn al in ons land aangespoeld?

Zeekoeten spoelen massaal aan op de Nederlandse kusten. De oorzaak daarvan is vooralsnog onbekend. Maar hoeveel zijn het er inmiddels al? Daar verschillen de meningen over. Lammert de Bruin checkt in Feit of Fictie hoe het precies zit.

Verschillende media hebben de afgelopen dagen bericht over 20 duizend vogels die in de Noordzee omgekomen zouden zijn. Ze baseren zich op onderzoek van onderzoeker Mardik Leopold van de Wageningen Universiteit. "Dat getal is een schatting op basis van één zeekoet, per kilometer, per dag, langs de hele Nederlandse kust", liet Leopold eerder optekenen in De Telegraaf. Zijn het er inderdaad zó veel?

'De media praat elkaar na'

Amelander Richard Kiewiet beheert 6 kilometer kust op Ameland en herkent zich totaal niet in het door onderzoeker Leopold geschetste beeld."Als het er nu duizend zouden zijn, zou het nog wel een beetje overeen komen met mijn bevindingen. 20 duizend is echter wel heel overdreven. Wat mij stoort is dat de media elkaar alleen maar napraten. Die hollen allemaal achter één onderzoeker aan."

'Schatting is niet zo gek'

Vogeldeskundige Eric Stienen weet alles van de methoden om bij rampen te monitoren hoeveel vogels er omkomen. In België is hij, bij een calamiteit, de aangewezen persoon om dat aantal omgekomen vogels te berekenen. Stienen kijkt er niet van op dat men in Nederland tot 20 duizend is gekomen. "Er zijn een aantal dagen geweest dat onderzoekers in Nederland een koet per kilometer hebben gevonden. Als je dan een snelle rekensom maakt, dan kom je al tot honderden koeten per dag. Als in die frequentie zoveel gevonden wordt, dan is deze schatting van Leopold nog helemaal niet zo gek."

Wel is het volgens Stienen belangrijk dat mensen inzien dat het hier om een schatting gaat: "Natuurlijk kunnen we uiteindelijk niet tot op de laatste vogel tellen, maar een voorspelling zoals Leopold heeft gedaan, is prima te maken."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie