Onderzoek
NOS

1 op 5 werknemers heeft burn-outklachten: 'Je loopt non-stop op de toppen van je tenen'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 1 op 5 werknemers heeft burn-outklachten: 'Je loopt non-stop op de toppen van je tenen'

Eén op de vijf werknemers heeft last van burn-outklachten, meldt onderzoeksorganisatie TNO. Is daar iets tegen te doen? Het NOS Radio 1 Journaal besprak dat met Elwin Wolters, directeur van de brancheorganisatie van arbodiensten OVAL.

"Burn-outklachten worden tegenwoordig door drie zaken veroorzaakt", zegt Wolters. "Allereerst speelt de krapte op de arbeidsmarkt een grote rol. Er ligt heel veel werk dat door te weinig mensen moet worden gedaan, waardoor je non-stop op de toppen van je tenen moet lopen om al dat werk te kunnen verrichten. Op een gegeven moment knapt dat."

"Een ander aspect is dat we in een maatschappij leven waar we altijd het maximale willen presteren. Dat is gewoonweg niet mogelijk", stelt Wolters. "En als laatste de telefoons en laptops. De mails en appjes blijven binnenkomen, dus je hebt geen herstelmomenten meer. Terwijl het hartstikke van belang is dat je bijvoorbeeld 's avonds of in het weekend even bij kunt komen van het werk."

'Vicieuze cirkel'

"Wat we ook zien, is dat de collega's het werk moeten overnemen van de werknemer die thuis ziek op de bank komt te zitten. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. En de werkgever heeft enorme kosten vanwege het verzuim van de werknemer. Het komt neer op 315 euro per dag per werknemer dat een werkgever kwijt is aan verzuimkosten als iemand met een burn-out uitvalt."

"Burn-outklachten kunnen slecht slapen, somberheid en snel geïrriteerd zijn. Als het langdurig is, is er sprake van een echte burn-out. Het vindt men name in de sectoren zorg en onderwijs plaats, en in de groep van 25- tot en met 45-jarigen", weet Wolters. "Als we nu niets doen, komt in 2030 één op de drie mensen thuis te zitten vanwege een burn-out. En dat moeten we echt niet willen."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie