Onderzoek

EMA: mogelijk verband zeldzame trombose en vaccin AstraZeneca, maar niet stoppen met prikken

NTRNOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. EMA: mogelijk verband zeldzame trombose en vaccin AstraZeneca, maar niet stoppen met prikken

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft vandaag in een nieuw oordeel gemeld dat er een mogelijk verband is tussen de zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes en het AstraZeneca-vaccin. Volgens het EMA wegen de voordelen van het vaccin echter op tegen de nadelen.

Dat is te lezen in een

op de website. De gecombineerde problemen moeten als zeer zeldzame bijwerking in de bijsluiter worden gezet. "Het feit dat het genoemd wordt in de bijsluiter, laat zien dat we uitgaan van een bijwerking", zegt Ton de Boer, voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen in Nieuws en Co.

Het EMA onderzocht de afgelopen dagen deze mogelijke bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin in meer detail. In Europa kregen enkele tientallen mensen last van de zeldzame combinatie kort nadat ze het vaccin toegediend hadden gekregen.

In Nederland kreeg Bijwerkingencentrum Lareb vijf van zulke meldingen binnen. Er zijn in ons land inmiddels meer dan 400.000 prikken met het vaccin gezet. Het is dus te begrijpen dat de EMA de voordelen zwaarder laten wegen dan de zeldzame bijwerkingen, vindt De Boer.

Prikpauze in Nederland

Nederland heeft het vaccineren met AstraZeneca momenteel gepauzeerd bij mensen onder de 60 jaar vanwege de mogelijke bijwerkingen. Demissionair minister De Jonge zei vorige week het nieuwe oordeel van het EMA af te wachten totdat besloten wordt of het prikken eventueel wordt hervat.

De Gezondheidsraad komt volgens De Jonge morgen met een spoedadvies, waarvoor zij met medische experts zoals tromboseartsen hebben gesproken. Daarna wordt besloten hoe het verder gaat. "De GGD staat klaar om weer te gaan prikken. Veiligheid van vaccins moeten boven alle twijfel verheven zijn", schrijft De Jonge vandaag in een Facebookbericht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Half maart stopte Nederland ook al tijdelijk met het vaccin na meldingen van tromboseklachten in het buitenland, specifiek ging het daarbij om zeldzame klachten uit Scandinavië. Het EMA zei kort daarna dat er geen aantoonbaar verband is tussen het AstraZeneca-vaccin en trombose in algemene zin.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie