Onderzoek
AVROTROS

Meer dan de helft van het vuurwerkletsel wordt veroorzaakt door siervuurwerk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer dan de helft van het vuurwerkletsel wordt veroorzaakt door siervuurwerk

Het lijkt allemaal zo onschuldig; een vuurpijl of grondbloem afsteken tijdens de jaarwisseling. Maar niets is minder waar. Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat ruim de helft van de vuurwerkongevallen wordt veroorzaakt door legaal siervuurwerk.

"In het onderzoek dat wij het afgelopen jaar hebben gedaan zie je dat van 1300 mensen die bij de spoedeisende hulp of de huisartsen post kwam, ongeveer de helft gewond is geraakt door siervuurwerk", zegt Birgitte Blatter van expertisecentrum VeiligheidNL.

Stijging gewonden door vuurwerk

Het afsteken van vuurwerk is enorm populair, er werd dit jaar voor 77 miljoen euro aan vuurwerk verkocht. Dit zorgt natuurlijk voor een prachtig schouwspel in de lucht. Maar er is ook een keerzijde: het aantal slachtoffers van een vuurwerkongeval is het afgelopen 5 jaar gestegen. Dit jaar moesten 1300 mensen naar de spoedeisende hulp of huisartsenpost, in 2015 waren dat er 574.

Bij de laatste jaarwisseling is ongeveer de helft van die slachtoffers gewond geraakt door het vuurwerk van iemand anders. "We zien heel veel handletsels, daarbij moet je denken aan amputaties, fracturen en brandwonden. Maar ook letsel aan de rest van het lichaam en beschadiging van de weke delen." zegt Annekatrien van de Kar van Nederlandse Vereniging van Plastisch Chirurgen. Oogchirurgen spreken van een horrornacht met maar liefst achttien slachtoffers met ernstig oogletsel, waarvan tien met blijvende schade.

Feit of Fictie: Is siervuurwerk minder gevaarlijk dan knalvuurwerk?

Ster advertentie
Ster advertentie