Naar homepage
Onderzoek

Waar is het schoner: het mannen- of vrouwentoilet?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar is het schoner: het mannen- of vrouwentoilet?

DJ Sander Lantinga, beweerde op Radio 538 dat vrouwentoiletten veel ranziger zijn dan toiletten voor mannen. Die opvatting lijken wel meer mensen te hebben. Maar wat klopt er? Lammert de Bruin onderzoekt het in Feit of Fictie.

Vakblad Service Management doet al jarenlang bacteriologisch onderzoek bij 150 openbare toiletten. Ieder jaar zijn de resultaten weer overduidelijk: vrouwen-wc's zijn schoner.

Laboratoriumonderzoek

Op vier punten wordt er gemeten. Van de zitting, de knop van de kraan, de spoelknoppen en de binnenkant van de deur worden monsters genomen. Die worden vervolgens naar het laboratorium gestuurd.

Het afgelopen jaar konden 53 procent van de vrouwen-wc's gekwalificeerd worden als 'schoon', bij de mannen was dat 35 procent. De kans om op een schoon vrouwentoilet te stuiten is dus groter dan bij de herenafdeling.

'Vrouwen gedragen zich op de wc niet als dames'

Toch zijn ook veel dames-wc's ronduit smerig, vindt 'schoonmaakgoeroe' Jaap Niezen, die al honderden bedrijfstoiletten onder handen nam. Hij vindt ze zelfs ranziger dan mannentoiletten. "Ik noem een vrouwentoilet geen damestoilet. Vrouwen gedragen zich op de WC namelijk niet als dames. Ze laten veel meer rommel achter dan mannen en vaak zitten er dingen tegen de muren aangeplakt waarvan je denkt: doe je dit thuis ook?"

Hij is dan ook verbaasd dat uit onderzoek blijkt dat juist de vrouwentoiletten schoner zijn: "Optisch gezien is het in elk geval bij de vrouwen veel vaker een zooitje, merk ik in de praktijk."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie