Onderzoek
AVROTROS

Is een plofkraak alle moeite wel waard?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is een plofkraak alle moeite wel waard?

Een plofkraak in Utrecht vernietigde gisteren een hele gevel. In Amsterdam was het de afgelopen weken al twaalf keer raak. Reden voor de dj's van de ochtendshow op Radio 538 om het onderwerp te bespreken. "Die plofkraken leveren zelden wat op, toch? Ze gaan er nooit met een grote buit vandoor", zo zei dj Frank Dane. Lammert de Bruin gaat in Radio EenVandaag op onderzoek uit.

Klopt die uitspraak? Want hoeveel wordt er gemiddeld bij een plofkraak buitgemaakt? Jelle Wijkstra van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt niets over die cijfers te kunnen vertellen. "Doen we dat wel, dan werkt dat als een rode lap op een stier. Alles wat je zegt kan mensen op ideeën brengen. Georganiseerde professionelen hoef je niets te vertellen, maar wat je niet wil is dat allerlei copycats ook eens zo'n kraak willen proberen."

Gemiddeld een ton

Toch zijn er buiten de banken om wel wat cijfers bekend. Sander van Mersbergen van het Algemeen Dagblad deed recentelijk onderzoek naar 37 rechtbankverslagen van plofkraken. Daarin staan wel bedragen genoemd. "De opbrengst is gemiddeld ruim een ton. Dat is, contant in je handen, natuurlijk enorm veel geld." De opbrengst varieert van zo'n 10 of 20 duizend euro, tot in sommige gevallen een buit van 2 ton.

De kraak moet natuurlijk wel succesvol zijn om buit te kunnen bemachtigen. En succes boeken blijkt lastig. De Politie Amsterdam laat weten dat van de twaalf kraken in de stad van de afgelopen weken, er maar één is gelukt. "In alle andere gevallen dus niet", zegt Marijke Stor van de politie. "Maar de krakers zijn toch doorgegaan. Ze zijn blijkbaar nogal hardleers."

'Het is een soort loterij'

Jelle Wijkstra van de NVB kan wel verklaren waarom criminelen de gok wagen. "Het is een soort loterij. De kans dat je niets wint is groot, maar als je maar vaak genoeg meespeelt, hoop je toch dat je de jackpot wint." En die jackpot kan aanzienlijk zijn. "De grootste opbrengst die ik vond komt uit Duitsland", zegt Sander van Mersbergen van het AD. "Daar hadden de krakers de dag van hun leven. Uit de pinautomaat haalden ze 428.350 euro."

Het klopt dus niet dat een plofkraak nooit iets oplevert, zoals dj Frank Dane beweerde. Maar dat een succesvolle kraak zeldzaam is, is wel een feit. Toch nemen criminelen graag de gok: als de kraak slaagt, is de buit namelijk vaak aanzienlijk.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie