Onderzoek

Otters worden aan hun lot overgelaten

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Otters worden aan hun lot overgelaten

[KRO-NCRV] Otters lijken aan hun lot te worden overgelaten. Uit inventarisatie van Reporter Radio blijkt dat elf van de twaalf belangrijkste knelpunten voor otters nog niet zijn opgelost. Dit terwijl het ministerie van Economische Zaken tot 1 mei 2016 de tijd had om deze wegen, die otters gebruiken om van het ene naar het andere natuurgebied te komen, te verbeteren.

Het Gerechtshof in Den Haag deed in 2014 uitspraak over de belangrijkste otterknelpunten. Deze rechtszaak was aangespannen door Stichting Otterstation Nederland en Stichting Das & Boom tegen het ministerie van Economische Zaken. Het ministerie werd opgedragen om de belangrijkste knelpunten op te lossen voor 1 mei 2016. Maar uit onderzoek van Reporter Radio blijkt dat elf van de twaalf knelpunten nog niet zijn verholpen. Zelfs een knelpunt dat op 1 mei 2015 moest zijn verbeterd, is dat nog steeds niet.

Uitgestorven

De otter was ooit uitgestorven in Nederland, maar is teruggebracht in onze natuur. In 2014 waren er 100 otters in Nederland, waarvan er dat jaar 30 zijn overreden.

Vorig jaar waren er 160 otters in Nederland. Door het verbeteren van belangrijke knelpunten bij de A6 en A7 is het aantal verkeersdoden iets afgenomen. De voorlopige schattingen zijn dat er nu 200 otters zijn. Maar volgens de directeur van Stichting Otterstation Nederland, Addy de Jongh, is dat nog steeds te weinig om een gezonde populatie te vormen. Daarom zijn otteroversteekplaatsen en tunnels bij wegen waar veel otters voorkomen erg belangrijk.

Het ministerie van Economische Zaken is uitvoerder van de Europese Habitatrichtlijnen waar de otter onder valt. Na het voorleggen van de cijfers is de reactie van het ministerie: "Wij zijn bezig te inventariseren wat de stand van zaken is van de otteroversteekplaatsen naar aanleiding van de uitspraak van de rechter op 4 november 2014". Meer wil het ministerie niet zeggen, totdat hun eigen uitkomsten bekend zijn.

"Dat vind ik iets te weinig", zegt Tweede Kamerlid Henk Leenders van de PvdA op NPO Radio 1. "Het verbaast mij enorm dat de deadlines niet gehaald zijn. Het is ontzettend belangrijk dat de otter beschermd wordt. En de Rijksoverheid heeft de verantwoordelijkheid om deze knelpunten aan te pakken."

Trieste zaak

Ook directeur De Jongh van Stichting Otterstation is boos op het ministerie. “Het is een trieste zaak. Er zijn keiharde afspraken gemaakt en het Rijk moet het gewoon doen. Het is te weinig dat ze zeggen ermee bezig te zijn.” Volgens De Jongh ontbreekt een belangrijk stuk van de regie op dit onderwerp, en die regie ligt bij het ministerie van Economische Zaken. “Misschien is een nieuwe rechtszaak nodig. We laten het er niet bij zitten.”

Ster advertentie
Ster advertentie