Onderzoek
AVROTROS

Duitsland wint tóch niet altijd in de slotfase

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Duitsland wint tóch niet altijd in de slotfase

Toch weer die Duitsers. In de 90ste minuut van de EK-kwalificatiewedstrijd deed Die Mannschaft het: ze scoorden de beslissende 2-3 tegen het Nederlands elftal. Zoals wel vaker. Als één voetballand vaak scoort in de slotminuut dan is het Duitsland wel. Toch? Lammert de Bruin onderzoekt de voetbalmythe in Feit of Fictie.

Is het ook aan te tonen op basis van cijfers uit het verleden? Opvallend is dat Nederland in een eeuw slechts twee keer in de slotfase tegen een Duitse zeperd aanliep die zorgde dat een wedstrijd in een gelijkspel of een verliespartij eindigde. De eerste keer was in 1914, toen een onderling duel in 4-4 eindige. De tweede keer was... Gisteren.

Nederland doet het vaker

Bart Frouws, van sportstatistiek-bureau OptaSports, zocht het uit. "Nederland heeft juist vier keer een late cruciale goal gemaakt tegen de Duitsers", vertelt hij. Dat gebeurde, onder andere, in de halve finale van het EK van 1988 en de wedstrijd Duitsland-Nederland in Gelsenkirchen van november 2018.

Martin van Tuijl, van Tilburg University, deed uitgebreid onderzoek naar late goals. Hij onderzocht tussen 1960 en 2006 alle EK's, WK's, Copa America's en kwalificatieduels voor deze toernooien van alle ploegen die wereldkampioen zijn geworden. Wat blijkt? Duitsland scoort minder dan de meeste ploegen in de slotfase. Alleen Brazilië doet het slechter. "Duitsers krijgen gemiddeld gezien zelfs veel tegentreffers tegen het einde van de wedstrijd. Dat kan komen doordat ze tegen het einde vaker alles of niets spelen dan andere ploegen", zegt Van Tuijl.

Koningen van de slotfase

Nederland doet het zelfs beter in de slotfase van eindtoernooien. Toch kan maar één ploeg de beste zijn. "De absolute koningen zijn Portugal", zo zocht Bart Frouws uit. "Zij scoren gemiddeld op een eindtoernooi 17 procent van hun treffers in de laatste 5 minuten."

Doen de Duitsers het op clubgebied dan wel heel goed? Nee. Als je de Champions League volledig doorlicht kom je tot de conclusie dat Duitse ploegen gemiddeld 13 procent van hun doelpunten in de slotfase maken. Dat ligt net onder het Engelse gemiddelde. "Er is er één die er echt bovenuit steekt. Dat is Nederland. Onze clubs scoren in de Champions League gemiddeld 17 procent van hun doelpunten in de slotfase", vertelt Frouws.

De conclusie is duidelijk: de Portugese nationale ploeg is de beste op het gebied van laat scoren, en Nederlandse teams in de Champions League zijn daar de allerbeste in op clubgebied. Duitsland komt in beide gevallen niet in de buurt.

Feit of Fictie: Duitsers scoren vaker dan andere ploegen in de slotfase

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie