Onderzoek
AVROTROS

'We besteden steeds meer tijd aan onze kinderen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We besteden steeds meer tijd aan onze kinderen'

Wetenschapper Rosanne Hertzberger schreef in haar column in het NRC het volgende: "Ouders brengen vandaag anderhalf keer zoveel tijd door met hun kinderen als in de jaren 70." Toch zijn ouders, en met name vrouwen, sindsdien veel meer gaan werken. Hoe kan dat? Martijn Rosdorff zoekt het uit in Feit of Fictie.

Rosanne Hertzberger doet als wetenschapper zo'n bewering natuurlijk niet zomaar doen. Ze legt uit waar deze vandaan kwam: "Ik baseer dit op een paper uit 2016. Daarin vergelijken de auteurs de gegevens voor 11 verschillende landen en blijkt dat de tijd met onze kinderen ongeveer anderhalf keer is toegenomen."

1,6 keer meer tijd

Het Sociaal Cultureel Planbureau bracht in 2011 Het Gezinsrapport uit. Daaruit blijkt dat we sinds 1980 als ouders 1,6 keer meer tijd zijn gaan doorbrengen met hun kinderen. Deze stijging is nog duidelijker zichtbaar bij hoger opgeleide ouders.

Meer werken en toch meer tijd voor je kind, hoe kan dat? Ouders die werken hebben de tijd met hun kinderen zelfs verdubbeld, blijkt uit de onderzoeken. Ze laten hun extra werktijd dus niet ten koste gaan van hun tijd met de kinderen.

Stimuleren, stimuleren, stimuleren

Robert Inklaar, hoogleraar in de economie van productiviteit en welvaart aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft daar wel een verklaring voor. "We weten dat kinderen van hoger opgeleide ouders vaak beter terecht komen. Dat kan omdat ze slimmer zijn, omdat ouders meer geld in ze steken, of omdat ze meer tijd van hun ouders krijgen. Juist die extra tijd lijkt heel voordelig te zijn."

Rosanne Hertzberger heeft zelf nog een iets andere verklaring voor waarom we zoveel meer tijd met onze kinderen besteden. "Ik wijt het aan de cultuur. In de nieuwe generatie is goed ouderschap stimuleren, stimuleren en stimuleren. We sturen onze kinderen niet meer gewoon de straat op, maar doen juist aan tijdsintensief ouderschap." Geen twijfel over mogelijk dus: we besteden tegenwoordig veel meer tijd aan onze kinderen.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie