Onderzoek
WNL

Den Haag voorlopige moordhoofdstad 2023

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Den Haag voorlopige moordhoofdstad 2023

Den Haag is de voorlopige moordhoofdstad van 2023. Dit jaar werden er elf mensen om het leven gebracht, tegen drie personen vorig jaar. Dat zegt EW-misdaadjournalist Gerlof Leistra in Het Misdaadbureau. Al 30 jaar maakt hij jaarlijks moordoverzichten.

Video niet beschikbaar

De opmars van Den Haag is opvallend, zegt de journalist. "Normaalgesproken is het stuivertje wisselen tussen Amsterdam en Rotterdam. Vorig jaar was Rotterdam de moordhoofstad, met zeventien moorden. Daar waren dit jaar vooralsnog tien moorden. Amsterdam had vorig jaar tien moorden en dit jaar ook."

Er is geen duidelijk verklaring voor de koppositie van Den Haag, zegt Leistra. "Ik heb de zaken bekeken. Het zijn allemaal zaken die ook niet hadden kunnen gebeuren. Er is niet een misdaadbende actief die plots tien tegenstanders heeft geliquideerd."

Den Haag heeft wel wijken waar "lagere sociale klasse" woont, zegt de misdaadjournalist. "Er is minder geld, dan heb je eerder de neiging om te geen stelen. Ook zijn er veel arbeidsmigranten. Polen staan elkaar opvallend vaak onder invloed van drank naar het leven in hun kleine migratiehotels."

Leistra benadrukt: "Eén jaar Den Haag aan de leiding, wil niet zeggen dat het altijd zo zal blijven."

126 moorden in Nederland

In totaal werden in Nederland dit jaar tot nu toe 126 mensen vermoord, vertelt Leistra. Tussen de 110 en 130 moorden per jaar is 'het nieuwe normaal'. In de jaren 80 en 90 werden er jaarlijks zo'n 280 om het leven gebracht, terwijl de bevolking groeide. "Wat dat betreft kan de vlag uit."

Buiten de grote steden worden ook in Brabant veel mensen slachtoffer van een misdrijf. Leistra: "Dat is de drugsschuur van Nederland. Er zijn daar misdaadgroepen die elkaar naar het leven staan."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie