Binnenland
WNL

Kamermeerderheid pleit voor landelijk coldcaseteam 

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kamermeerderheid pleit voor landelijk coldcaseteam 

Een meerderheid in de Tweede Kamer pleit voor een landelijk coldcaseteam. Momenteel wordt per regio bepaald welke onopgeloste moordzaak opnieuw wordt bekeken en hoeveel rechercheurs aan coldcases werken. VVD, GroenLinks-PvdA, BBB, PVV, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren willen dat dit voortaan landelijk wordt aangestuurd. Dat blijkt uit een rondgang langs politieke partijen door de podcast Het Misdaadbureau.

De voorstanders van een landelijk coldcaseteam hekelen vooral de grote verschillen tussen regio's. "Het oplossen van een coldcase is in zekere mate afhankelijk van waar de zaak heeft gespeeld", licht Tweede Kamerlid Songül Mutluer (GroenLinks-PvdA) toe. "Er zijn in Nederland nog veel mensen die wachten op duidelijkheid over wat met hun geliefde is gebeurd. Of hun zaak weer wordt onderzocht of niet, mag niet afhangen van hun postcode. Daarom moet er een landelijk coldcaseteam komen."

"Niet uit te leggen aan nabestaanden"

De Partij voor de Dieren laat in een schriftelijke reactie aan Het Misdaadbureau weten: "Het is aan nabestaanden moeilijk uit te leggen waarom in een andere regio een zaak wordt opgepakt en hun zaak blijft liggen. Daarom staan wij welwillend tegenover een landelijk coldcaseteam." BBB-Tweede Kamerlid Lilian Helder geeft aan dat ze in een aankomend commissiedebat zal pleiten voor een landelijk coldcaseteam. "We zijn het als maatschappij aan onze burgers verschuldigd dat hun moord wordt opgelost zodat ze een fatsoenlijke begrafenis kunnen krijgen", zegt Helder. "Bovendien zijn er agenten aan onderdoor gegaan nadat een moord niet werd opgelost. Een landelijk coldcaseteam kan ervoor zorgen dat het politiemensen emotioneel ontlast die in eerdere fases van het onderzoek betrokken waren."

VVD, GroenLinks-PvdA, BBB, PVV, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren hebben op dit moment al een Kamermeerderheid, maar bij de aankomende verkiezing - uitgaande van de huidige zetelpeiling van Ipsos - zullen zij naar alle verwachting nog meer zetels bemachtigen. SP zag geen kans te reageren op vragen van Het Misdaadbureau, maar was in het verleden voorstander van een landelijk coldcaseteam. Een aantal jaar geleden stelde Attje Kuiken (PvdA) voor om een landelijk coldcaseteam in het leven te roepen, maar toenmalig justitieminister Ferd Grapperhaus wilde daar niet aan.

Hulp van oud-rechercheurs inschakelen

Dat zich nu een meerderheid in de Kamer aftekent, is volgens Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, goed nieuws. "Wij roepen het al jaren! Bij zo'n team zouden ook oud-rechercheurs met tientallen jaren ervaring zich aan kunnen sluiten. Ik word vaak door hen benaderd dat ze nog iets willen betekenen, op die manier kan het."

"Er moet echt flink in zo'n team worden geïnvesteerd: een mix tussen oud-rechercheurs, rechercheurs die al betrokken zijn geweest bij coldcases die dus al veel over zaken weten en rechercheurs met een nieuwe frisse blik. Met die mix kun je veel zaken oplossen, zeker met alle nieuwe technieken. Overigens is er natuurlijk ook kritiek op zo'n landelijk team: lokale kennis zou verloren gaan. Daarom pleit ik ervoor dat die regionale rechercheurs ook echt in dat landelijke team gaan plaatsnemen."

Luister vrijdag 27 oktober om 19.00 uur naar het gesprek hierover.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie