Onderzoek

Beleid Asscher zorgt voor belemmering snelle inburgering

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Beleid Asscher zorgt voor belemmering snelle inburgering

[KRO-NCRV] Enkele duizenden inburgeraars die snel de Nederlandse taal willen leren, worden daarin belemmerd door regels van de overheid. Vluchtelingen die snel willen leren, kunnen meer dan ongeveer 9 uur per week taalles volgen, omdat er een grens aan het te besteden budget is gesteld.

Dat stellen 55 taalscholen in een enquête van het radioprogramma Reporter Radio (KRO-NCRV ). ,,Je wil dat vluchtelingen kunnen groeien in het tempo dat bij ze past. Sommige mensen leren heel snel en kunnen in een korte periode op een hoog niveau komen. Maar de declaratiegrens belemmert hen daarbij”, zegt Anje Dijk, voorzitter van het Nationale Universitaire Talencentrum.

Nieuwkomers die moeten inburgeren kunnen geld lenen van de overheid om Nederlandse les te volgen. Ze mogen daarvoor maximaal 1250 euro per kwartaal gebruiken, dat staat ongeveer gelijk aan 9 uur les per week. Het Rijnijssel College in Arnhem laat weten dat van de 500 ingeschreven inburgeraars de helft sneller zou inburgeren met een intensievere cursus.

Als taalscholen meer lessen per week willen geven, moeten ze de kosten daarvan zelf voorschieten. Veel scholen vinden de risico’s daarvan te groot omdat voor hen niet duidelijk is of en wanneer ze het geld weer terugkrijgen.

“Dit voorfinancieren betekent dat alle financiële risico’s bij de taalaanbieders komen te liggen. Als een inburgeraar verhuist of als een inburgeraar niet slaagt is het niet mogelijk om het resterende bedrag te factureren,” aldus het RijnIJssel College in Arnhem.

Minister Asscher schreef onlangs in een Kamerbrief dat hij wil dat meer nieuwkomers op een hoger taalniveau inburgeren. Door de huidige regelgeving wordt dat nu belemmerd.

De enquête deel I en deel II.

Reporter Radio, aanstaande zondag op NPO Radio 1 om 19.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie