Onderzoek
AVROTROS

Maakt plastische chirurgie je onzekerder?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maakt plastische chirurgie je onzekerder?

Reality-bekendheid Yolanda Hadid liet aan haar Instagram-volgers weten helemaal klaar te zijn met plastische chirurgie. Alles wat onnatuurlijk is, haalt ze uit haar lichaam. In RTL Boulevard moedigde modeontwerpster Olcay Gulsen dat besluit van harte aan. Volgens haar word je van plastische chirurgie namelijk alleen maar onzekerder. Martijn Rosdorff checkt in Radio EenVandaag of dat klopt.

Berend van der Lei, hoogleraar Esthetische Plastische Chirurgie aan de Rijksuniversiteit Groningen, is van mening dat de meeste mensen tevreden zijn na een ingreep. Toch zijn er volgens hem uitzonderingen. "Je moet op je hoede zijn, want iemand kan Body Dysmorphic Disorder hebben."

Dat is een stoornis waarbij je je inbeeldt dat je lelijk bent. Van der Lei: "Iemand is dan onzeker over iets waarvan jij en ik zouden zeggen: joh, waar maak je je druk om? Dan is er een te grote disbalans tussen wat ze willen en hoe ze zich voelen. Dat vereist eerst een psychologische aanpak."

Zelfwaarde uit je lichaamsbeeld

Er zijn onderzoeken gedaan naar de effecten van plastische chirurgie, volgens Roos Woltering, psycholoog en redacteur bij Vrouw. Mensen die veel met hun uiterlijk bezig zijn en die dat belangrijk vinden, zijn sneller geneigd om over te gaan op plastische chirurgie. "Zij halen hun zelfwaarde uit hun lichaamsbeeld."

Maar als je denkt dat je veel gelukkiger gaat worden door alleen een ingreep te laten doen, dan zul je volgens Woltering waarschijnlijk bedrogen uitkomen. "Het algemene geluk van die persoon groeit vaak niet door plastische chirurgie."

'Na één ingreep opnieuw'

Hoogleraar psychologie en schrijver van het boek De psychologie van het uiterlijk, Liesbeth Woertman, denkt niet dat je per definitie onzeker wordt van plastische chirurgie. "Als je aan één ding lijdt, al heel lang, en je laat dat verhelpen door plastische chirurgie, dan kan je daar best tevreden over zijn. Maar als je het doet omdat je er jonger en perfecter uit wil zien, en je je identiteit wil ophangen aan je uiterlijk, dan loop je wel het risico om na één ingreep opnieuw te willen."

Er is dus een grote kans dat je extra zelfvertrouwen opbouwt na het krijgen van die neus-of borstcorrectie waar je al jaren over fantaseert. Daarmee is het fictie dat iedereen die plastische chirurgie laat doen, daar onzeker van wordt. Maar als je een vervormd beeld hebt van jezelf én als je onrealistische verwachtingen hebt van een ingreep, kan je daar wel degelijk onzekerder van worden.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie