Onderzoek
BNNVARA

Stellen waar de vrouw meer verdient dan haar mannelijke partner zijn minder gelukkig

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Stellen waar de vrouw meer verdient dan haar mannelijke partner zijn minder gelukkig

Wat doet het met een relatie als de vrouw succesvoller is dan haar mannelijke partner? Het zorgt in ieder geval voor meer relatieproblemen, blijkt uit nieuw onderzoek. In De Nieuws BV bespreken Melissa Vink, onderzoeker aan de universiteit Utrecht en demograaf Jan Latten de gevolgen hiervan.

Stellen waar de vrouw meer verdient, hoger opgeleid is of een betere baan heeft dan haar mannelijke partner, zijn minder gelukkig. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in negen Europese landen. Stellen die afwijken van de traditionele rolverdeling zijn minder tevreden met hun relatie en ervaren meer tijdsdruk dan stellen die de klassieke rolverdeling volgen. Vooral stellen die de rollen omdraaien in traditionele landen zijn ongelukkiger, stelt Melissa Vink, onderzoeker aan de universiteit Utrecht.

Nederland is nog erg traditioneel

Nederland is één van de landen die onder traditioneel valt in het onderzoek. Europees gezien zijn er in Nederland veel minder vrouwen die meer verdienen dan hun mannelijke partner. "In Nederland associëren we mannen nog steeds sterk met werken en vrouwen met familie", vertelt Vink. De economische positie van vrouwen wordt steeds beter. Uit onderzoek van het CBS (2020) blijkt dat steeds meer vrouwen economisch zelfstandig zijn en nemen ze vaker deel aan het hoger onderwijs. "Bij 1 op de 5 stellen is het zo dat de vrouw de kostwinner is en dat aandeel neemt toe", voegt demograaf Jan Latten daaraan toe.

Kijkend naar stellen met kinderen liggen de verhoudingen anders, daar is maar 12% van de vrouwen de kostwinner van het gezin. Dat is volgens Vink te verklaren. "Je komt in een heel systeem van kinderopvang en normen wie het beste kan zorgen. Dat is in Nederland nog erg traditioneel."

De zachte man

Latten heeft veel onderzoek gedaan naar man-vrouwverhoudingen en ziet ook dat het zoekgedrag bij vrouwen en mannen verandert. "Vrouwen zullen bijvoorbeeld vaker zoeken naar een zorgende man: de zachte man. De zachte man is sociaal intelligent, empatisch en zorgt voor de kinderen. De nieuwe generatie mag veel meer kiezen hoe ze willen leven en met wie ze willen leven. Als de omgeving nog niet zover is, voelt een koppel zich niet gesteund."

De toekomst gaat een stuk diverser worden, denkt Latten. "Het wordt steeds belangrijker in deze samenleving dat je kunt communiceren. Mannen maken een inhaalslag en zij passen zich ook aan. Vroeger was een huilende man op tv een schande en tegenwoordig is het een topper."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie