Onderzoek
AVROTROS

Is GHB verslavender dan heroïne?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is GHB verslavender dan heroïne?

"Eigenlijk is GHB is erger dan heroïne", zei presentator Tygo Gernandt in De Wereld Draait Door. In zijn nieuwe programma duikt Gernandt in de wereld van de GHB. Maar kan je GHB en heroïne wel met elkaar vergelijken? Lammert de Bruin checkt het in Feit of Fictie.

Volgens Gernandt is een verslaving aan GHB heel heftig: "70 procent komt er nooit meer vanaf."

Video niet beschikbaar

Ernstig verloop

Toch is GHB, volgens psychiater Bram Bakker, niet verslavender dan heroïne. "Ik denk dat Tygo vooral bedoelt dat een verslaving aan GHB ernstiger kan verlopen dan een verslaving aan heroïne. Daar heeft hij helemaal gelijk in."

In het aantal verslaafde mensen bij de twee drugssoorten zit wel verschil. "Het aantal mensen dat verslaafd raakt aan heroïne nadat ze heroïne hebben gebruikt is procentueel veel hoger dan het aantal mensen dat aan GHB verslaafd raakt, nadat ze GHB hebben gebruikt."

Meer heroïneverslaafden

Volgens Tom Bart, preventiewerker van de Jellinek Kliniek, is het heel moeilijk om de werking van deze middelen met elkaar te vergelijken. "De manier waarop de stof werkt in het brein verschilt heel erg. Daarnaast heb je het ook over verschillende gebruikspopulaties. De heroïnegebruiker is niet hetzelfde als de GHB-gebruiker. Als je naar de cijfers kijkt zie je wel dat er meer heroïneverslaafden zijn dan GHB-verslaafden in behandeling."

Bart denkt niet dat 70 procent nooit meer van de GHB afkomt. “Het is wel zo dat ongeveer 70 procent binnen het jaar weer terugvalt. Dat is wel een hoog percentage, maar ook zeker 30 tot 40 procent lukt het om ervan af te kicken. Iedereen zou in principe moeten kunnen afkicken met de juiste begeleiding."

Je kunt dus niet concluderen dat GHB verslavender is dan heroïne, maar wel dat veel verslaafden terugvallen in het gebruik van de drug. Wat de precieze cijfers daarvan zijn, is niet duidelijk.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie