Onderzoek
AVROTROS

Feit of Fictie: 'Koningshuis leent vliegtuig van John de Mol

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of Fictie: 'Koningshuis leent vliegtuig van John de Mol

In 2017 nam het koninklijk huis afscheid van hun eigen toestel, de Fokker KBX. Het duurt nog even voordat de koning gebruik kan maken van zijn nieuwe Boeing 737. Tot die tijd wordt er een vliegtuig gehuurd. Maar van wie?

Naar aanleiding van het koninklijk bezoek aan de Duitse havenstad Bremen, sprak Radio 2-DJ Ruud de Wild met Justine Marcella, van het blad Vorsten. In de uitzending beweerde De Wild dat het gehuurde vliegtuig van het koningspaar ook het toestel is van John de Mol.

Video niet beschikbaar

450 uur vliegen om rendabel te zijn

Als dat zou kloppen, is het in ieder geval niet zo dat de mediamagnaat rechtstreeks zou verhuren aan de koning. Stephan van den Hurk is manager van het grootste privéjet-verhuurbedrijf van Nederland, Global Aviation, en legt uit dat de verhuur van privévliegtuigen gebruikelijk is. "Een klant besluit om een vliegtuig te kopen. Door de bank genomen vliegt men zelf tussen de 50 en 100 uur en zo'n vliegtuig moet minimaal zo'n 450 uur vliegen om een beetje rendabel te zijn."

In de praktijk betekent dit dat een privévliegtuig wordt aangeboden in de verhuur voor vluchten. "We plaatsen zo'n privéjet bij een luchtvaartmaatschappij. Dan kan het toestel ad hoc ingezet worden voor derden", vertelt Van den Hurk. Hij denkt dat het in theorie niet ondenkbaar is dat Willem Alexander het toestel van John de Mol huurt: "Het is voorstelbaar dat zij het toestel huren van John de Mol. Maar dit zal dan altijd indirect gaan: via de luchtvaartmaatschappij waar het toestel aan verhuurd wordt."

Tijdelijk regeringsvliegtuig

Menno Swart is journalist en weet alles over de Nederlandse regeringsvliegtuigen van de afgelopen decennia. Voor Swart staat buiten kijf dat het koningspaar niet in de privéjet van John de Mol heeft gevlogen. "Vroeger had je de KBX. Vorig jaar is er een tijdelijk toestel gehuurd. Dus dat is gewoon permanent beschikbaar voor de regering en het koninklijk huis. Dat is een Boeing 737".

Op de vraag of er kans bestaat dat Willem-Alexander en Maxima naar Bremen zijn gevlogen in de Falcon 7x PH-TLP, het vliegtuig van de Talpa-directeur, zegt Swart: "Absoluut niet. De koning heeft gewoon gevlogen met het tijdelijk regeringsvliegtuig."

Evengoed een luxe jet

Overigens hoeven we wat Menno Swart betreft geen medelijden te hebben met zijn tijdelijke toestel: "Dat is een hele luxe jet, eigenlijk on-Nederlands. Hij is paar jaar geleden weer helemaal state of the art gemaakt."

Het is wel even dringen bij de douche in het nieuwe toestel: "Er zit een tweepersoonsbed in, mooie luxe stoelen en een enorme vergadertafel. In tegenstelling tot het huidige toestel, zit er in het nieuwe regeringstoestel wel maar één douche, dus dat is weer even wennen wie er eerst mag douchen."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie