Naar homepage
Onderzoek

Geur-valletjes als alternatief voor genetische modificatie in aanpak tegen ziekmakende mug

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geur-valletjes als alternatief voor genetische modificatie in aanpak tegen ziekmakende mug

In de Amerikaanse staat Florida zijn inwoners een petitie gestart tegen het loslaten van 750 miljoen genetisch gemodificeerde muggen om zo de Aedes aegypti-mug, die allerlei dodelijke ziekte als knokkelkoorts en het zikavirus draagt, uit te roeien.

De inwoners zijn boos dat er belastinggeld wordt uitgegeven aan een soort 'Jurassic Park'-experiment.

'Wat hebben we rondvliegen in de natuur?'

Muggendeskundige Bart Knols snapt de commotie wel. "In deze gemodificeerde muggen zitten genen afkomstig van het herpesvirus en genen afkomstig uit inktvissen, dus ja, je kunt je dan toch afvragen als je zo'n beest gaat loslaten, wat hebben we dan nog rondvliegen in de natuur?", aldus Knols.

Zelf is hij ook geen voorstander van deze aanpak met genetisch gemodificeerde muggen.

Alternatieve oplossing

De muggenexpert vertelt dat hij op de Malediven proeven heeft gedaan met geur-valletjes in plaats van insecticiden of genetische modificatie waarbij de populatie ziekmakende muggen werd gereduceerd met 95 procent, hetzelfde resultaat dat in het verleden met genetische modificatie werd behaald.

"Dus we hebben een heel interessant alternatief op tafel liggen nu en ik ben benieuwd wat ze daarvan gaan vinden als ze daar in Florida van horen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie