Onderzoek
KRO-NCRV

NOC*NSF: Belastingregels voor sporters oneerlijk

foto: Klaas den Tekfoto: Klaas den Tek
  1. Nieuwschevron right
  2. NOC*NSF: Belastingregels voor sporters oneerlijk

Het NOC*NSF heeft kritiek op de belastingregels voor sporters die in het buitenland wedstrijden spelen. De sportkoepel meldt in Reporter Radio dat die regels voor veel administratieve rompslomp zorgen. Ook zou er sprake zijn van het betalen van dubbele belasting. Het NOC*NSF vraagt het ministerie van Financiën de regels aan te passen.

Sporters die in het buitenland een toernooi winnen moeten daar in dat land eerst belasting over betalen. Vervolgens kunnen ze dat bedrag met de Nederlandse Belastingdienst verrekenen. Maar volgens sportkoepel NOC*NSF gaat er in de praktijk veel mis. Geert Slot van NOC*NSF: "Je moet dan als sporter kunnen aantonen dat je in het buitenland belasting hebt betaald. Dat is soms heel lastig. Er zijn sporters die dan extra belasting betalen."

Oneerlijk

Opvallend is dat de regels niet voor buitenlandse sporters gelden die in Nederland aan een wedstrijd meedoen. Eerder heeft het ministerie bepaalt dat die sporters hier geen belasting hoeven te betalen, omdat dit teveel administratie met zich meebracht. NOC*NSF vindt dat oneerlijk. Slot: "Wij vinden dat er een gelijk speelveld moet zijn. Dat is dus nu niet het geval."

Niet alleen NOC*NSF heeft kritiek op de regels. De belastingregels gelden ook voor popartiesten, dj’s en muzikanten die in het buitenland een optreden hebben. Ook zij moeten eerst daar belasting betalen en het vervolgens in Nederland verrekenen. Dutch DJ Foundation laat weten dat sommige dj’s hierdoor voor honderdduizenden euro’s per jaar extra aan belasting kwijt zijn, omdat dit moeilijk is te verrekenen.

Belastingvrijstelling

Ook hier geldt dat Nederland een belastingvrijstelling heeft voor buitenlandse artiesten uit landen waarmee ons land een belastingverdrag heeft gesloten. Volgens Daniël Rosenquist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest doet zich hierdoor een rare situatie voor. "Voor buitenlandse muzikanten die samen met het orkest hier in Nederland optreden, is het allemaal heel eenvoudig geregeld. Maar als ons orkest met Nederlandse muzikanten in het buitenland optreed is het extra ingewikkeld. Hierdoor hebben we nog een ton aan belastingen open staan, die we nog terug zouden moeten krijgen."

Zowel sportkoepel NOC*NSF als de belangenorganisaties voor artiesten en muzikanten willen dat het ministerie de regels gaat aanpassen, zodat in de toekomst nog maar in één land belasting hoeft te worden betaald. Het ministerie van Financiën laat weten op de hoogte te zijn van de problemen, maar bij het opstellen van belastingverdragen ook afhankelijk te zijn van de medewerking van andere landen. Op dit moment is het ministerie zijn fiscaal verdragsbeleid voor de komende jaren aan het herzien.

Meer over dit onderwerp in de uitzending van Reporter Radio om 19.00 op NPO Radio1

Ster advertentie
Ster advertentie