Onderzoek
HUMANVPRO

Podcast Vriend of Vijand: dilemma’s achter het Nederlandse kennisveiligheidsbeleid

foto: Argos
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast Vriend of Vijand: dilemma’s achter het Nederlandse kennisveiligheidsbeleid

Inlichtingendiensten waarschuwen voor spionage op universiteiten. Want het is niet de bedoeling dat high tech kennis van Nederlandse bodem in verkeerde handen valt. Maar hoe bescherm je kennis op een plek die juist bedoeld is om kennis te delen? En hoe bepaal je wie wel en niet te vertrouwen is? In de podcast Vriend of Vijand onderzoekt wetenschapsjournalist Saar Slegers de dilemma’s achter het Nederlandse kennisveiligheidsbeleid. En ze vraagt zich af: wiens veiligheid staat hier eigenlijk op het spel? De eerste aflevering is nu overal te luisteren.

#1 - Een gevaar voor de nationale veiligheid - Vriend of vijand

Aflevering 1: Een gevaar voor de nationale veiligheid

Op Nederlandse universiteiten werken wetenschappers van over de hele wereld. Hun motto: kennis delen, dan kom je verder. Maar wat als er ook mensen tussen zitten die hier vooral komen om kennis te halen? Of zelfs te stelen? Het is verboden om onderzoekers en studenten te weren op basis van hun nationaliteit. Maar om het weglekken van gevoelige kennis te voorkomen, trekken universiteiten zich daar soms niks van aan. Hoe kan dat? En waarom komen die buitenlandse onderzoekers en studenten überhaupt zo graag naar Nederland?

Vriend of Vijand is een podcast van Prospektor, Argos (HUMAN/ VPRO) en NPO Radio 1 en is tot stand gekomen met steun van het NPO-fonds en het Fonds Bijzondere Journalistieke projecten. Meer informatie vind je hier.

Gerelateerde podcast

Vriend of vijand

Vriend of vijand

Ster advertentie
Ster advertentie