Onderzoek

Homo die voetbalt blijft uit angst in de kast

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Homo die voetbalt blijft uit angst in de kast

[AVROTROS] In de top van de voetballerij bestaan geen homo's. Althans zo lijkt het. Volgens Arnold Smit, ex-profvoetballer en vertrouwenspersoon bij voetbalclubs, voelen zij zich niet veilig om voor hun geaardheid uit te komen. Dit in tegenstelling tot alle andere sporten.

Smit was te gast bij Radio EenVandaag. Aanleiding zijn nieuwe cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) over homoseksualiteit bij sportverenigingen. Volgens de onderzoekers durft de helft van het aantal jongeren niet uit de kast te komen op het sportveld en blijven homoseksuele mannen weg bij macho-sporten zoals voetbal. "Veel homoseksuele jongeren zijn angstig voor alle negativiteit rondom homoseksualiteit. Uit het onderzoek blijkt dat maar een kwart van de homoseksuele sporters merkt dat de meeste medesporters hun homoseksualiteit accepteert. Het merendeel accepteert het niet. Ik vind dat schokkend."

Het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft alle bekende gegevens over lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT) personen in relatie tot sport onderzocht. Hieruit blijkt dat LHBT'ers zich over het algemeen geaccepteerd voelen door hun sportteam. Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking (86%) heeft ook geen enkel probleem met homoseksualiteit bij de sportvereniging. Ook douchen met een homoseksuele of lesbische teamgenoot is voor de meesten geen enkel punt. Toch concludeert het SCP dat het opvallend is dat homoseksuele mannen een drempel voelen om lid te worden van een 'mannenteam', zoals bij voetbal. Ze zijn bang dat ze niet worden geaccepteerd door het team.

Homo voelt zich niet thuis op sportveld

Ster advertentie
Ster advertentie