Onderzoek
HUMANVPRO

'Fundamentele rechten van kinderen worden geschonden'

foto: Argos
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Fundamentele rechten van kinderen worden geschonden'

Hoogleraar Jeugdrecht Mariëlle Bruning ziet overeenkomsten met de toeslagenaffaire als het gaat om de rechtsgang bij uithuisplaatsingen. In Argos laat Bruning zich kritisch uit over de obstakels die ouders tegenkomen, nadat kinderen uit huis worden geplaatst of onder toezicht gesteld.

Er is te weinig aanbod voor passende hulp, procedures duren te lang en er is geen juridische ondersteuning voor kinderen. Rechters hebben maar spaarzaam tijd om zich in zaken te verdiepen en met kinderen te spreken, terwijl de dossiers over de thuissituatie vaak fouten of verouderde informatie bevatten. Volgens Bruning, die meewerkte aan een kritisch advies van de Raad voor de Strafrechtspleging en Jeugdbescherming (RSJ) dat onlangs verscheen, dringt de vergelijking met de toeslagenaffaire zich op als het gaat om de zwakke rechtsbescherming van ouders en kinderen.

“Eerlijk gezegd bekruipt mij het gevoel dat we vanuit de toeslagenaffaire ook voor deze jeugdbeschermingszaken en uithuisplaatsingszaken eigenlijk eens veel kritischer zouden moeten kijken naar wat er nou gebeurt.”

Verstrikt in web jeugdbescherming

Argos volgt al geruime tijd Chantal, wiens kinderen twee jaar geleden uit huis zijn geplaatst. Hoe langer haar procedure duurt, hoe meer ze verstrikt raakt in het web van de jeugdbescherming. Bruning vindt de zaak van Chantal exemplarisch voor de knelpunten in het jeugdrecht. Termijnen waarop jonge kinderen weer naar huis zouden moeten, worden stelselmatig overschreden door wachttijden voor onderzoek en hulpverlening. Hoe langer het duurt, hoe groter de kans wordt dat ouders het gezag over hun kinderen helemaal verliezen: “Het is heel aangrijpend. Het geeft in alle opzichten aan hoe machteloos ouders zich kunnen voelen tegenover dit machtige apparaat van de jeugdbescherming van de kinderrechters die tot deze beslissingen komen.”

“Ik denk dat het hele thema van uithuisplaatsingen en jeugdbescherming ondergewaardeerd is, dat er te weinig besef is dat er fundamentele rechten geschonden worden en dat daar ook rechtswaarborgen bij horen.” Ouders zouden altijd een advocaat moeten hebben, legt Bruning uit, terwijl dat in Nederland nog geregeld niet het geval is.

Lees op de website van Argos een interview met advocaat Mieke Krol, die veel ouders in dit soort zaken bijstaat. Wil je op de hoogte gehouden worden van updates in dit dossier? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

Uithuisplaatsingen voor de rechter: worden ouders en kinderen wel goed gehoord?

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de HUMAN en VPRO. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie